Istraga u toku
54

Misterija postaje sve veća: Tri oborena objekta iznad SAD-a nisu pripadala nijednoj vladi

G. M.
Američki avioni su oborili leteće objekte (Foto: EPA-EFE)
Američki avioni su oborili leteće objekte (Foto: EPA-EFE)
Američki obavještajni dužnosnici ne vjeruju da su tri leteća objekta oborena tokom vikenda bila povezana s kineskim programom špijunskih balona, rekao je novinarima u utorak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Naše početne procjene, temeljene na razgovorima s civilnim vlastima u obavještajnoj zajednici, su da ne vidimo ništa što bi sada upućivalo na to da su oni dio kineskog programa špijuniranja ili, zapravo, prikupljanja obavještajnih podataka protiv Sjedinjenih Država bilo koje vrste", rekao je John Kirby.

Zračne snage SAD-a oborile su leteće objekte iznad Aljaske u petak, sjeverozapadne Kanade u subotu i jezera Huron u nedjelju. Nijedan nije povezan s Kinom ili bilo kojom drugom zemljom, ali Kirby je rekao da će se više informacija prikupiti nakon što se analiziraju njihovi ostaci.

"Sigurno će nam pomoći da utvrdimo svrhu i porijeklo predmeta ako i kada dobijemo ostatke. Još uvijek radimo najbolje što možemo s opažanjima koja su napravili piloti i s podacima koje smo pokušali prikupiti", kazao je.

Iako obavještajni dužnosnici još ne znaju kakvi su to objekti bili, Kirby je rekao da su uvjereni da nisu pripadali američkoj vladi.