Svijet
15

Mirsad Bektašević: Nisam terorista, u Grčku sam došao kao turista

Klix.ba
Mirsad Bektašević
Mirsad Bektašević
Mirsad Bektašević, državljanin Švedske koji je u nedjelju uhapšen u Grčkoj prilikom pokušaja priključenja IDIL-u, negirao je krivnju, a prilikom izjašnjenja pred sudskim organima u Grčkoj rekao je da je u tu zemlju došao kao turista.

Ovu informaciju novinarima je u grčkom gradu Alexandroupoliju potvrdila Bektaševićeva advokatica Menia Polychroni. Dodala je da Bektešević ne razumije zašto je uhapšen.

Sud u Alexandroupoliju donio je odluku da Bektašević i njegov saputnik jemenskog porijekla, koji je uhapšen zajedno s njim, ostanu u pritvoru do završetka suđenja.

Prema grčkim zakonima, oni bez presude mogu ostati u pritvoru u narednih 18 mjeseci, ukoliko sud odluči da je to potrebno.

Osumnjičenima se na teret stavlja pokušaj priključivanja terorističkoj grupi Islamska država (IDIL), nedozvoljeno nošenje oružja i pokušaj snabdijevanja terorističke grupe oružjem.

Podsjećamo, grčke sigurnosne agencije uhapsile su ovu dvojicu muškaraca u blizini granice s Turskom. Od njih su oduzete mačete i druga vojna oprema.

Advokatica Polychroni je rekla da njeni klijenti prihvataju da su islamisti, ali isto tako tvrde da su pacifisti.

Istakla je da su Bektašević i njegov prijatelj prilikom boravka u Atini kupili mačete kao suvenire te da nisu pripremali bilo kakav teroristički napad.