Svijet
246

Mirnes Kovač: Požar koji je potpaljen i bukti u Siriji mnogima će doći u dvorište

Klix.ba
Politički analitičar Mirnes Kovač
Politički analitičar Mirnes Kovač
Izvori iz Alepa potvrdili su za strane medije da je u Alepu postignuto primirje i dogovor o evakuaciji civila. Novinar Karam al Masri kazao je za CNN da su stanovnici Alepa dobili poruke od pobunjeničkih vođa u kojem je najavljeno primirje koje bi večeras trebalo stupiti na snagu. Ipak, politički analitičar Mirnes Kovač za Klix.ba ističe da Bashar al Assad nema razloga za slavlje.

"I dalje tvrdim da Assad neće moći opstati u Siriji. Ovo što je uradio u Alepu i što uz pomoć Irana i Rusije već godinama radi, ubijajući vlastiti narod i pravdajući to borbom protiv terorista, samo će stvoriti još gore oblike terorista. Požar koji je potpaljen i bukti u Siriji mnogima će doći u dvorište", kazao je Kovač za Klix.ba.

Alepo Media Centar na svom Facebook profilu je objavio da su u toku "pripreme za evakuaciju civila iz opkoljenih područja putem sigurnosnih prolaza". Evakucija bi se trebala desiti u narednih nekoliko sati. Također, tokom razgovora između pobunjenika, Rusije, UN-a i Turske dogovoreno je da pobunjenici napuste istočni Alep.

Ipak ruski amabasador Vitalij Čurkin tvrdi da je on shvatio da evakuacija civila nije dio dogovora.

"Dogovoreno je da pobunjenici odu, a civili mogu ostati ili otići, niko im neće nauditi", kazao je Čurkin.

Pobunjeničke grupe su potvrdile dogovor u koji je uključena i evakuacija civila. Iako je preuzimanje Alepa najveća pobjeda Bashara al-Assada od početka rata u Siriji 2011. godine, pobunjenici poručuju da su možda izgubili Alep, ali da neće izgubiti rat. Zeid Ra'ad al Hussein, komesar UN-a za ljudska prava, je izjavio da je Sirija nije ni blizu okončanja okrutnih sukoba.

UN je ranije izvjestio da je sirijska vojska u 24 sata ubila 82 civila među kojima je 11 žena i 13 djece. Tokom cijelog dana mediji i internet su preplavljeni potresnim snimkama iz Alepa, odakle godinama stižu bezuspješni apeli za pomoć.