Francuska
0

Ministrica na poslu pet dana nakon porođaja

FENA
Francuska ministrica pravde Rachida Dati preuzet će danas dužnosti – pet dana nakon što se porodila.

Četrdesettrogodišnja ministarica će početi da redovno obavlja svoje obaveze, kao što je ranije najavila, pošto se prošlog petka prvi put porodila i dobila kćerku Zoru.

Ova odluka izaziva različite reakcije u javnosti, od onih da je loša majka do onih koji u njoj prepoznaju ambiciju koja ju je dovela do jedne od najodgovornijih državnih funkcija.

Dati, koja je jedan od simbola politike «otvaranja» prema manjinama predsjednika Nicolasa Sarkozyja, porijeklom iz skromne porodice sjevernoafričkih imigranata, suočava se s brojnim kritikama zbog reformi koje provodi u sudskom sistemu, kao i zbog dramatičnog stanja u zatvorima, gdje je prošle godine zabilježen veliki broj samoubistava.

Ona važi za jednog od ministara najbližih Sarkozyju, koji joj je, međutim, posljednjih mjeseci uskratio javnu podršku, što je podstaklo glasine da će izgubiti ministarsko mjesto. Dati je kritikovana u medijima i zbog svoje sklonosti ka luksuznim markama u odijevanju i skupocjenom nakitu.

Njena trudnoća je dobila veliki publicitet pošto je ministrica odbila da saopći ko je otac njenog djeteta. To je otvorilo prostor različitim nagađanjima, od kojih su najčešće spominjana imena bivšeg španskog premijera Hozea Maria Aznara, francuskog ministra sporta Bernarda Laporta, ali i Francoisa Sarkozyja, mlađeg brata šefa države, pa i samog predsjednika.