Sastanak u Latviji
54

Ministri vanjskih poslova NATO saveza danas zasjedaju u Rigi, razgovarat će i o krizi u BiH

V. K.
Jens Stoltenberg otvorit će današnje zasjedanje u Latviji (Foto: EPA-EFE)
Jens Stoltenberg otvorit će današnje zasjedanje u Latviji (Foto: EPA-EFE)
Ministri vanjskih poslova NATO saveza danas i sutra će održati niz sastanaka u okviru zasjedanja Sjevernoatlantskog vijeća u Rigi, a jedna od tema o kojoj će se raspravljati bit će i situacija na Zapadnom Balkanu.

Na početku sastanka ministara vanjskih poslova NATO saveza, planirano je obraćanje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i domaćina ministra vanjskih poslova Latvije nakon čega će uslijediti sastanci iza zatvorenih vrata.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg prije nekoliko dana govorio je o sastanku ministara vanjskih poslova te je naglasio kako će se saveznici prije svega pozabaviti kontinuiranim ruskim aktivnostima oko ukrajinske granice.

"Nagomilavanje vojnih snaga je neobjašnjivo. Ovo je drugi put ove godine da Rusija koncentriše neobičan broj snaga oko granice Ukrajine. Žao nam je što je Rusija prekinula diplomatske veze s NATO savezom jer u ovakvim vremenima je dijalog važniji nego ikad", rekao je Stoltenberg.

Ministri vanjskih poslova NATO saveza razgovarat će i o situaciji na granici s Bjelorusijom.

"Bliska saradnja između NATO-a i Evropske unije ključna je za suzbijanje ove hibridne kampanje koja ima za cilj destabilizaciju naših saveznika", poručio je generalni sekretar.

Pored ovih tema, ministri bi se, prema riječima Stoltenberga, trebali osvrnuti i na situaciju na Zapadnom Balkanu, naročito u BiH.

"Pozabavit ćemo se dešavanjima na Zapadnom Balkanu. Regija je od strateškog značaja za NATO, a sve zemlje su prešle dug put od devedesetih godina. Možemo uočiti porast tenzija. Na Kosovu, trupe NATO saveza rade zajedno s diplomatama EU na ublažavanju tenzija na granici i sprovođenju sporazuma između Beograda i Prištine. Što se tiče Bosne i Hercegovine, snažno podržavamo jedinstvene državne strukture i multietničke Oružane snage BiH. Međutim, zabrinuti smo zbog zapaljive retorike koja dolazi iz RS-a", zaključio je Stoltenberg.