{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministri vanjskih poslova EU danas o EULEX-u i BiH

F
26.4.2010. u 07:30
0
0
Ministri vanjskih poslova EU danas o EULEX-u i BiH
0
Ministri vanjskih poslova EU danas o EULEX-u i BiH
Ministri vanjskih poslova Evropske unije pozdravit će u ponedjeljak u Vijeću za vanjske poslove EU, napore svoje Misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) da pojača svoje prisustvo na sjeveru Kosova. Diskutovat će i o policijskoj misiji EU u BiH i pozdraviti preusmjeravanje njenog mandata na podršku borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i rezultate ostvarene u ovom domenu, saopćeno je u Bruxellesu.
- Vijeće bi trebalo da registruje važnu ulogu misije EULEX na Kosovu u jačanju stabilnosti u regionu. Izrazit će podršku pristupu ove misije u jačanju napora u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, navedeno je u petak u najavi sjednice Vijeća za vanjske poslove.

Vijeće će, takođe, pozdraviti napore za povećanje prisustva i aktivnosti EULEX-a na sjeveru Kosova, pored ostalih aktera EU, uključujući i uspostavljanje "Evropske kuće" u Kosovskoj Mitrovici.

Vijeće će podvući kontinuirani važan doprinos koji Unijina operacija ALTHEA daje naporima EU u BiH i pozdraviti napredak u provođenju novih zadataka ove misije kao što su izgradnja administrativnih kapaciteta i obuka kadrova.

Zapadni Balkan, međutim, ni ovaj put neće biti glavna tema ministarskog sastanka kojim će dominirati rasprava o zajedničkoj vanjskoj i odbrambenoj politici, ali i situacija u Afganistanu, Kirgistanu, Sudanu i Burmi.

Ministri će razgovarati i o saradnji s Afričkom unijom, prije svega u svjetlu zajedničkih napora u borbi protiv pirata u regionu Somalije i Adenskog zaliva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: