Sastanak članica G8
0

Ministri o zajedničkoj akciji prema Tripoliju

SRNA
Zemlje članice grupe osam razvijenih zemalja /G8/ pokušaće da dogovore zajedničku akciju u vezi sa situacijom u Libiji na sastanku ministara spoljnih poslova u ponedeljak i utorak u Parizu.

Diplomate kažu da će G8 razmotriti i napore Francuske i Britanije u cilju usvajanja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o uvođenju zone zabrane leta iznad Libije.

Američki državni sekretar Hilari Klinton i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pridružiće se kolegama iz Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana. Sve stalne članice Savjeta bezbjednosti, izuzev Kine, učestvovaće na sastanku.

Britanija i Francuska pripremile su nacrt rezolucije za Savjet bezbjednosti kojim se formira zona zabranjenog leta iznad Libije, a koju su podržale sve članice Arapske lige kao ključan potez za odnose sa regionom.

Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe rekao je danas da će Francuska "ubrzati napore u tom smislu" zajedno sa EU, Arapskom ligom, Savjetom bezbjednosti UN i Libijskim prelaznim tranzicionim savjetom.

"O situaciji u Libiji razgovaraće se na sastanku G8", rekao je Žipe.

Rusija i Kina oklijevaju da podrže zonu zabrane leta, dok su SAD, Njemačka i Italija oprezne po pitanju intervencije, za koju Vašington i EU kažu da se može dogoditi samo uz mandat UN.
Lavrov je rekao da će odgovor Moskve na formiranje zone zabrane leta iznad Libije zavisiti od načina rada sistema i humanitarne situacije.

Zabrinut zbog antiameričkih osjećaja među Arapima nakon invazije na Irak i Avganistan, američki predsjednik Barak Obama rekao je da čeka regionalnu podršku za zonu zabranjenog leta.

Američki sekretar odbrane Robert Gejts rekao je juče da nije sasvim sigurno da bi to bio mudar potez.

U zoni zabranjenog leta, američki i avioni NATO prizemljivali bi Gadafijeve avione kako bi zaštitili civile i opoziciju. Eksperti kažu da su za ovu zamisao potrebne stotine aviona koji će kontrolisati nebo iznad Libije.

Neimenovane diplomate rekle su Frans presu da će ministri G8 takođe razgovarati o razornom zemljotresu i cunamiju u Japanu uz učešće japanskog šefa diplomatije Takeakija Macumota.

Grupa će razmotriti i krize u Somaliji, Obali Slonovače, Sudanu i Bliskom istoku, kao i globalnu trgovinu drogom.
Sarkozi će se sustra sastati sa ministrima prije radnog ručka čiji će domaćin biti Žipe, a uoči sutrašnjeg zajedničkog sastanka i konferencije za novinare.