Pariz
0

Grupa G8 želi da UN uvede nove sankcije Gaddafiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova iz grupe G8 zatražili su u utorak u Parizu da Ujedinjene nacije donesu nove mjere kako bi se "povećao pritisak" na libijskog vođu Muammera Gaddafija, izjavio je francuski šef diplomatije Alain Juppe.

"Dogovorili smo se da tražimo od Vijeća sigurnosti da pojača pritisak na pukovnika Gaddafija", izjavio je za štampu Alain Juppe, čija zemlja predsjedava grupom G8.

Osam najrazvijenijih zemalja na svijetu su se "dogovorile da traže od Vijeća sigurnosti da u najkraćem roku, do kraja sedmice, usvoji odluku koja će nam omogućiti da pomognemo libijskoj opoziciji u Bengaziju", dodao je ministar, javio je AFP.

U zaključcima sa skupa šefova diplomatije G8 ne navodi se opcija o zoni zabrane leta, kojoj se protivi nekoliko zemalja, među kojim i Njemačka.

"Ministri su zatražili od Muammera Gaddafija da poštuje legitimne zahtjeve libijskog naroda koji se odnose na osnovna prava, slobodu izražavanja i reprezentativni oblik vlade. Upozorili su ga na dramatične posljedice ako to odbije", navodi se u zaključcima.

"Ministri su izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da će Vijeće sigurnosti UN-a hitno razmotriti lepezu mjera koje će osigurati zaštitu libijskog stanovništva od napada snaga Muammera Gaddafija, navodi se u tekstu.

"Oni su isto tako odlučili da bi Vijeće sigurnosti trebalo da pojača pritisak na Muammera Gaddafija da ode, između ostalog i ekonomskim mjerama".

Alain Juppe je već u utorak ujutro dao do znanja da zemlje iz grupe G8 ne mogu da se dogovore o principu vojne intervencije u Libiji, što je tražila Francuska. Pariz i London još od prošle sedmice spominju mogućnost ciljanih zračnih udara, uz pristanak Vijeća sigurnosti, i zonu zabrane leta.