Brisel
0

Ministri NATO-a u utorak o podršci Gruziji, odgovor Rusiji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ministri vanjskih poslova NATO-a razgovarat će u utorak u Briselu o načinu na koji će podržati Gruziju i odgovoriti Rusiji zbog onoga što je generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer nazvao "prekomernom silom" i kršenjem "suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

"Ponovićemo obećanje dato u Bukureštu (o budućem članstvu Gruzije u NATO) i razgovarati o mjerama pomoći Gruziji", izjavila je portparol Alijanse Karmen Romero.

Neke od mjera bi uključile slanje eksperata NATO-a koji bi procjenili stepen štete koju je pretrpjela gruzijska vojska, među kojom se nalazi i radari.

Ministri NATO-a će takođe poslati oštar zahtjev Moskvi za poštovanje prekida vatre i povlačenje vojske.

"Saveznici će veoma snažno reći da se radi o kršenju teritorijalnog integriteta Gruzije", rekla je Romero.

"Rusija je, inače, u ponedjeljak povukla svoj zahtjev za održavanje hitnog, vanrednog sastanka Vijeća NATO-Rusija o Južnoj Osetiji jer iz Alijanse i poslje nedjelju dana nije došlo do odgovora o tome kada bi on mogao da se organizuje", izjavio je u Briselu ruski ambasador pri NATO-u Dmitrij Rogozin, istovremeno upozoravajući na pokušaje da se cijelokupni odnosi Alijanse i Moskve stave pod znak pitanja.

On je istakao da se Moskva odlučila da povuče svoj zahtjev jer je postalo jasno da Washington ne želi održavanje vanrednog sastanka, već da želi da izvrši pritisak na ostale članice Alijanse da se preispitaju odnosi s Rusijom u utorak na sastanku ministara vanjskih poslova i odbrane u Briselu, javile su agencije.

"Pratićemo veoma pažljivo te razgovore i odluke koje će biti donjete. Ukoliko odluke ne budu u skladu s realnošću već budu jednostavno branile gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, mi nećemo biti u mogućnosti da održimo saradnju s NATO-m koju smo imali do sada", rekao je ruski ambasador.

Rogozin je upozorio da bi time bili ugroženi neki od osnovnih postulata sigurnosti u Evropi.

"Ukoliko se to dogodi, sva krivica će biti na Washingtonu i onima koji su advokati Sakašvilija", rekao je on.

Ruski ambasador je rekao da je još od okončanja ratova u bivšoj Jugoslaviji Rusija pokušavala da izgradi dobre, partnerske odnose s Alijansom, ali da je očigledno da postoje određene zemlje, a naročito političari u Washingtonu, koji se time protive.

"Postoji ozbiljna želja da se sva saradnja dovede u pitanja. To je upravo ono što je i želio Sakašvili: da uzme kao taoce Evropu i SAD-e", rekao je Rogozin.

"Mjesto Sakašvilija nije da sjedi na krilu Busha, već da sjedi u zatvoru", ocijenio je on.