Svijet
1

Ministri NATO-a danas o napretku BiH, Crne Gore, Makedonije i Gruzije

Anadolija
Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO-a na današnjem sastanku u Bruxellesu ocijenit će situaciju u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Gruziji u vezi s njihovim putem ka članstvu u NATO-u.

Ministri će razgovarati o “politici otvorenih vrata“, koju sprovodi NATO, te u tom kontekstu ocijeniti odnose i napredak BiH, Crne Gore, Makedonije i Gruzije.

Ostale teme današnjeg sastanka su Afganistan, sirijsko pitanje i budućnosti NATO-a.

Ministri će se osvrnuti i na samit NATO-a koji će biti održan 4. i 5. septembra naredne godine. U tom kontekstu, ministri će razgovarati o budućnosti ove organizacije, o procesu povlačenja vojnika iz Afganistana, te o ulozi NATO-a u Afganistanu nakon povlačenja vojnika.

Na ovu sjednicu NATO-a pozvana je i visoka predstavnica Evropske unije za vanjske politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Sutra će biti održano Vijeće NATO-Rusija, uz prisustvo ruskog ministra vanjskih poslova Sergeya Lavrova. Sirijsko pitanje, Afganistan, proturaketni sistemi i transparentni odnosi neki su od pitanja o kojima će ministri sutra razgovarati. 

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a će također održati sastanak sa ministrima zemalja koje su učestvovale u Mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF).