Svijet
6

Ministri EU raspravljaju o Trumpu: Strahuju od prekida trgovinske saradnje i dogovora s Putinom

Klix.ba
Ministri vanjskih poslova Evropske unije okupili su se u Briselu gdje će diskutovati o utjecaja pobjede Donalda Trumpu na odnose sa SAD-om, te da li će to dodatno zakomplikovati odnose s Rusijom.

Tokom neformalne večere, ministri će diskutovati o mnogim Trumpovim najavama tokom predizborne kampanje kao što su izolacioni stavovi o sigurnosti, njegovo odbacivanje dogovora o međunarodnoj trgovini i odbijanja da kritikuje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Viši saradnik u Centru za evropsku politiku Giovanni Grevi kazao je kako ne misli da će saradnja između Evrope i SAD-a biti nemoguća, ali da će biti teža.

"Trump stavlja Ameriku na prvo mjesto u definiranju vanjske politike i izgleda da ima veoma transakcijski pristup međunarodnim poslovima. Ovo će se vjerovatno odraziti na sve transatlantske odnose. Cijenit će Evropljane onoliko koliko se budu poklapali s njegovim prioritetima", rekao je Grevi.

On smatra kako će doći do velikih promjena u trgovinskim ugovorima poput TTIP-a, te je iskazao bojazan da možda taj ugovor uopće neće opstati. "S novoizabranim predsjednikom ne znamo šta će se desiti. Postoje jaka uvjerenja da će se TTIP biti zaustavljen jer to možda neće biti najveći proritet njegovoj novoj administraciji", rekla je komesarka za trgovinu EU Cecilia Malmstroem.

Najveći problem koji stvara pritisak zvaničnicima EU je kakav će dogovor Trump imati s Putinom. EU je pojačala sankcije Rusiji zbog destabilizacijske uloge u Ukrajini. Jedna od tih mjera - zamrzavanje sredstava individualaca i organizacije bit će ponovo razmatrani u januaru.

Ministri vanjskih poslova EU sastat će se u ponedjeljak i zvanično kada će razgovarati o prijemu Turske u EU, konfliktu u Siriji i Libiji, te saradnji sa NATO-om.