Rusija iscrpljena
50

Ministar odbrane SAD-a: Ukrajina ima dobre šanse za uspješnu kontraofanzivu na proljeće

S. M.
Lloyd Austin (Foto: EPA-EFE)
Lloyd Austin (Foto: EPA-EFE)
Američki ministar odbrane Lloyd Austin smatra da Ukrajina ima "vrlo dobre šanse" da pokrene uspješnu kontraofanzivu u proljeće 2023. zbog značajnog iscrpljivanja ruskih snaga i zapadnog naoružanja.

"Mislim da ćemo na proljeće vidjeti intenziviranje neprijateljstava kako se uslovi za manevriranje budu poboljšali i na osnovu onoga što smo već uradili i nastavljamo da radimo. Mislim da će Ukrajina imati vrlo dobre šanse za uspjeh", naglasio je Ostin.

On je to izjavio tokom saslušanja u Komitetu za oružane snage američkog Senata, prenosi Ukrajinska pravda.

Naglasio je da Ukrajina trenutno ima značajnu prednost nad ruskim snagama, iako se linija fronta u posljednje vrijeme pomjera naprijed-nazad, i trenutno se vode "prilično ozbiljne borbe u oblasti Bahmuta".

"Ukrajinci su nanijeli značajne gubitke Rusima i iscrpili su svoja oklopna vozila na način koji niko nije mogao ni zamisliti", rekao je Austin.

S obzirom na to Austin smatra da su ruski resursi na izmaku. Rusija se sve više suočava s nedostatkom artiljerijske municije i drugih stvari te je prinuđena da se za pomoć obrati Iranu i Sjevernoj Koreji.