Svijet
0

Ministar odbrane Južne Koreje podnio ostavku

FENA
Kim Tae-Young (Foto: AP)
Kim Tae-Young (Foto: AP)
Južnokorejski ministar odbrane kritiziran zbog odgovora Seula na bombardiranje Pyongyanga podnio je u četvrtak ostavku predsjedniku Lee Myung-Baku, koji ju je prihvatio, saopćeno je iz predsjedništva.

Ministar Kim Tae-Young je podnio ostavku "kako bi preuzeo odgovornost za niz nedavnih incidenata", navedeno je u saopćenju.

Južnokorejska vlada jeu četvrtak bila na meti oštrih kritika od jednog dijela štampe i političara koji je optužuju za slabost prema Sjeveru nakon što je u utorak Sjeverna Koreja bombardirala jedan južnokorejski otok kada je od topničkih granata poginulo četvero ljudi.

Pyongyang je ispalio 170 granata gađajući južnokorejsko otok Yeonpyeong: 90 ih je palo u more, a 80 je napravilo pustoš na otoku.

Južnokorejske snage su odgovorile sa 80 granata. Čelnici u Seulu smatraju da je ovaj broj bio nedovoljan, a kritike su uputili vojsci zbog vremena reagovanja na akcije koje je dozvolilo snagama Pyongyanga da izvedu dva vala napada.

Bivši ministar odbrane Kim Jang-soo, pristaša političke stranke predsjednika Leea, nazvao je "razočaravajućom" reakciju vojske i ocijenio, kao i drugi parlamentarci, da je trebalo da južnokorejske snage odmah angažiraju borbene avione sposobne da neutraliziraju sjevernokorejsku artiljeriju.

Međutim, ministar Kim Tae-Young mu je odgovorio da su zračni napadi mogli izazvati "totalni rat".

Kim Tae-Young se već bio našao na udaru kritika nakon potapanja južnokorejske podmornice, koje se pripisuje Pyongyangu,a u kojoj je 46 ljudi izgubilo život u martu 2010. godine. Istraga je pokazala niz vojnih grešaka.