Svijet
1

Ministar odbrane Izraela: Anektiranje Zapadne obale bi izazvalo krizu sa SAD-om

Klix.ba
Ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman rekao je u ponedjeljak da je dobio poruku iz Sjedinjenih Američkih Država koja obeshrabruje ideju o anektiranju Zapadne obale.

"Dobili smo direktnu poruku, ne indirektnu, da bi anektiranje Judeje i Samarije (Zapadna obala, op.a.) izazvalo krizu u odnosnima sa Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno novom administracijom", rekao je Lieberman na početku sastanka parlamentarnog komiteta za vanjsku politiku i sigurnost.

Zapadna obala je pod okupacijom Izraela od 1967. godine, a Palestinci je smatraju dijelom svoje države.

Ministar odbrane je komentarisao intervju poslanika Mikija Zohara iz stranke Benjamina Netanyahua u kojem je ovaj odbio ideju o dvodržavnom rješenju.

"To je mrtva ideja. Ono što je ostalo jeste stvaranje jedne države u kojoj Arapi ne bi imali puno državljanstvo, jer bi im ono dalo pravo da glasaju za Knesset (parlament, op.a.). Dobit će sva prava kao građani, moći će glasati za gradonačelnike i moći će biti izabrani kao gradonačelnici, ali neće moći glasati za parlament", rekao je Zohar za i24NEWS kanal.

Lieberman je zbog intervjua dobio mnogo poziva od ljudi koji su zahtijevali da se očituje po pitanju zvanične politike Tel Aviva, a u vezi s predloženom aneksijom Zapadne obale.

Lieberman je stoga pozvao vladajuću koaliciju da se ogradi od Zohara i jasno kaže da Izrael nema namjeru nametnuti izraelski suverenitet.