Venecuela
0

Ministar informisanja negira da je Gaddafi na putu za Caracas

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Venecuelanski ministar informisanja negirao je u ponedjeljak da je libijski čelnik Moammar Gaddafi krenuo u tu zemlju Južne Amerike.

Andres Izarra tvrdi u e-mailu koji je poslao Associated Pressu (AP)kako je "laž" da je Gaddafi avionom krenuo u Venecuelu. On to nije dodatno pojasnio.

Izarra je reagovao na ja spekulacije koje je izazvala izjava britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea da je uočio "neke informacije koje sugeriraju" da je Gaddafi krenuo prema Venecueli.

Hague je govorio nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak u Bruxellesu, na kojem su oštro osuđene libijske vlasti zbog gušenja prodemokratskih protesta.

Vanjskopolitička šefica EU-a Catherine Ashton odbacila je, međutim, Haguevu tvrdnju, rekavši da ona ne zna ništa o tome.

Zvaničnici EU-a koji su prisustvovali ministarskom sastanku također su nazvali te tvrdnje kao "glasine bez osnova".

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez saveznik je Gaddafija.

Chavez koji dijeli Gaddafijev neprijateljski stav prema Sjedinjenim Državama, posljednji put se sastao s libijskim kolegom u oktobru prošle godine tokom posjete Tripoliju, gdje su zvaničnici potpisali sporazume o ekonomskoj saradnji.

Tokom posjete Libiji Chavez je dobio počasnu titulu Akademije za visoko obrazovanje u Tripoliju.