Svijet
0

Hugo Chavez predlaže međunarodno posredovanje u Libiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez predložio je u utorak da međunarodna zajednica posreduje u pronalaženju mirnog rješenja za masovnu pobunu protiv njegovog prijatelja i političkog saveznika libijskog vođe Moamera Gadafija.

On je rekao da je o tome već razgovarao s nekim članicama bloka ljevičarskih latinoameričkih država i još nekim zemljama u Evropi i Južnoj Americi.

"Nadam se da ćemo uspjeti da formiramo komisiju koja će otići u Libiju da razgovara s vladom i opozicionim liderima. Mi se zalažemo za mirno rješenje i podržavamo mir u arapskim zemljama i čitavom svijetu", kazao je on.

Chavez, koji nije naveo detalje o predloženom posredovanju, rekao je da je bolje pronaći političko rješenje nego slati marince u Libiju i poslati misiju dobre volje nego da se ubijanje nastavi, prenosi Reuters.

Američka administracija i vlade još nekih zemalja razmatrale su mogućnost vojne intervencije u Libiji, a kubanska, nikaragvanska i venecuelanska vlada tvrde da zapadne sile žele da okupiraju Libiju zbog njenog naftnog bogatstva.

Venecuelanski predsjednik je kazao da bi bilo licemjerno pridružiti se općoj međunarodnoj osudi Gadafija.

"Ja neću da osuđujem izdaleka kad ne znam šta se događa u Libiji. To bi bilo kukavički, jer se radi o mom prijetelju, našem dugogodišnjem prijatelju", zaključio je Chavez.