Suđenje za zločine na Kosovu
0

Milutinović oslobođen, ostalima zatvorske kazne

FENA
Milan Milutinović
Milan Milutinović
Sudsko vijeće Haškog tribunala oslobodilo je krivice bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića, dok je preostalih pet političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije i SR Jugoslavije osuđeno na zatvorske kazne od 15 godina i više za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

Tadašnji potpredsjednik Savezne vlade Nikola Šainović osuđen je na jedinstvenu kaznu od 22 godine, general Dragoljub Ojdanić na 15 godina, general Nebojša Pavković 22, general Vladimir Lazarević 15, a general Sreten Lukić 22. Sva šestorica su bili optuženi za prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca s Kosova u prvoj polovini 1999., javila je Beta.

Za vrijeme rata na Kosovu, Ojdanić je bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, Pavković je komandovao Trećom armijom VJ, Lazarević je zapovedao Prištinskim korpusom VJ, a Lukić je bio na čelu Štaba MUP Srbije u Prištini.

Presudu je izreklo sudsko vijeće predsjedavajućeg Iana Bonomyja iz Velike Britanije, u kojem su još Cvetana Kamenova iz Bugarske i Ali Navaz Čouhan iz Pakistana.

Suđenje Milutinoviću i saoptuženima počelo je 10. jula 2006., a završeno je u augustu prošle godine. Tokom dokaznog postupka, tužioci su izveli 112 svjedoka, a odbrana 120 svjedoka.

Optuženi Šainović i Ojdanić su u pritvoru Tribunala od proljeća 2002., a Milutinović od januara 2003., kada su se dobrovoljno predali. Pavković, Lazarević i Lukić dobrovoljno su se predali sudu 2005. Vrijeme provedeno u pritvoru se računa u izrečene kazne.