Somalija
0

Militantna grupa Al-Shabab zaprijetila Keniji napadima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Somalska militantna grupa Al-SHabab zaprijetila je u ponedjeljak Keniji samoubilačkim napadima nalik na one u kojima je prošle godine u Ugandi poginulo 76 osoba.

Portparol Al-Shababa, Ali Mohamud Rage, u ponedjeljak je na pres-konferenciji u somalskoj prijestonici Mogadishu uputio prijetnju Keniji i rekao da ta zemlja mora da povuče svoje vojnike iz Somalije, prenose agencije.

Kenijska vojska ušla je u Somaliju tokom vikenda. Zvaničnici Kenije saopćili su da njihova zemlja ima pravo da se brani od somalske najjače militantne grupe.

Ruge je izjavio da bi Kenijci trebalo da se sjete šta se dogodilo u Ugandi, aludirajući na bombaške napade 2010. godine u kojima je ubijeno 76 osoba koje su se okupilw da na televiziji gledaju finale Svjetskog prvenstva u nogometu.

On je izjavio da su napadi izvedeni zato što su među vojnim snagama Afričke unije smještenim u Mogadishu bili i vojnici iz Ugande.

"Prešli smo u Somaliju u potrazi za grupom Al-Shabab, koja je odgovorna za otmice i napade u našoj zemlji", rekao je portparol vlade Alfred Matua France Pressu.

Izvještač AFP-a javio je da je granicu prešao veliki broj vojnika u vozilima, kao i da su je prelijeteli vojni avioni i helikopteri.

Akcija je pokrenuta dan pošto je ministar unutarnje sigurnosti Kenije George Saitoti nazvao somalski Shabab "neprijateljem" i najavio napade na pripadnike te ekstremističke grupe, "gdje god bili".

Stručnjaci, međutim, smatraju da iza otmica možda stoje pirati ili kriminalci.

Proteklih mjeseci su Britanka i Francuskinja otete iz ljetovališta u Keniji, što je nanijelo težak udarac turizmu te zemlje.

U četvrtak su dvije španske humanitarne radnice otete iz izbjegličkog logora Dadab, najvećeg na svijetu, u kojem je smješteno 450.000 izbjeglica, uglavnom iz Somalije.

U Somaliji ne postoji efikasna centralna vlada još od početka krvavog građanskog rata 1991. godine, kada su formirane brojne paravojne formacije i ektremističke grupe, a cvjetaju i piratstvo i kriminal.