Najavili uništenje pobunjenika
0

Menijska armija ubila 60 pripadnika Al-Shababa

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kenijska armija saopštila je danas da je ubila 60 boraca milicije Al-Shababu vazdušnim udarima u Somaliji i najavila potpuno uništenje ove pobunjeničke grupe.

Još 20 islamističkih boraca prebjeglo je na stranu vojske u prethodnih nekoliko sedmica, rekao je vojni portparol, pukovnik Sajrus Oguna novinarima u Najrobiju, dodavši da su vazdušni udari izvršeni u južnom regionu Gedo i da je ranjeno 50 milianata.

"Napadaćemo ih dok im potpuno ne polomimo kičmu, a taj trenutak je sve bliži. Otpor Al-Shababa se osipa, unutar njihovog rukovodstva postoje podjele", rekao je pukovnik Oguna.

Grupa Al-Shabab  odrgovorila je obećanjem da će poraziti kenijske snage. Veoma je teško potvrditi informacije koje stižu iz Somalije, a saopštenja vlasti i pobunjenika često su po sadržaju potpuno kontradiktorna, prenosi BBC.

Kenijska vojska je u posljednje vrijeme ostvarila napredak u borbi protiv pobunjenika, ali je ofanziva usporena, djelimično zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Nedavni ulazak etiopijskih snaga na teritoriju Somalije dodatno je pojačao pritisak na militante. 

Somalije nema funkcionalnu centralnu vlast više od 20 godina, a zemlju za to vrijeme razdiru sukobi među različitim milicijama.
Britanska kancelarija za spoljne poslove i Komonvelt upozorila je da u Keniji trenutno vlada uzbuna zbog mogućeg terorističkog napada. Britanskim državljanima je poručeno da budu oprezni na javnim mjestima i skupovima.

Kenija je poslala trupe u Somaliju u oktobru, poslije serije otmica i prekograničnih napada koji su ugrozili kenijsku turističku industriju.