Pakistan
0

Militanti zapalili dvadeset NATO-vih i američkih cisterni s gorivom

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanski militanti su u ponedjeljak napali i zapalili oko dvadeset cisterni koje su prevozile gorivo za američke i NATO trupe. U napadu je poginulo troje ljudi. Ovo je već treći napad u posljednjih nekoliko dana, javlja Telegraph.

Napad se dogodio na ključnom putu za snadbijevanje gorivom kojeg su pakistanske vlasti zatvorile u znak protesta zbog napada NATO-vog helikoptera u kojem su poginule tri pakistanske trupe prošle sedmice.

Ovaj događaj je pogoršao odnose između Washingtona i Islamabada, ali su ga pozdravile islamističke grupe koje se protive saradnji pakistanske vlade i SAD-a.

Policijski službenik Umer Hayat je rekao da je dvoje ljudi poginulo u ovom terorističkom napadu koji se dogodio u blizini Islamabada. Napadači su otvorili vatru na kamione koji su bili parkirani na terminalu i slabo čuvani.

Kamioni su trebali preći granični prijelaz Torkham duž prolaza Khiber koji se koristi za dostavu goriva, vojnih vozila, rezervnih dijelova, odjeće i drugih zaliha za trupe koje se nalaze u Afganistanu. Drugi put koji vodi iz Pakistana u Afganistan je Chaman na jugozapadu i još uvijek je otvoren. SAD imaju i druge alternativne puteve, ali ima pakistanski najviše odgovaraju.

U petak su se dogodila još dva napada na cisterne koje su izvršili militanti samo dan nakon zatvaranja prolaza Khyber.

Cisterne su napadane i tokom protekle dvije godine, najčešće na granicama na sjeverozapadu zemlje gdje su militanti najjači. Cisterne i konvoji su također mete kriminalaca koji prodaju ukradene zalihe, odjeću i vozila.