"Ruhr 2010."
0

VIDEO / Milioni Nijemaca sjeli za najdužu trpezu i blokirali autoput

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Više od tri miliona Nijemaca blokiralo je autoput A40 koji prolazi kroz Ruhrsku oblast na zapadu Njemačke. Nije riječ o protestima, već o slavlju. Naime, autoput dužine 60 kilometara zatvoren je zbog manifestacije "Ruhr 2010".

Preko 20.000 stolova postavljeno je duž autoceste, što zapravo čini najdužu trpezu na svijetu. Preko tri miliona Nijemaca okupilo se kako bi prigodno proslavli manifestaciju koja nosi naziv "Mrtva priroda".

Tokom manifestacije brojna udruženja i umjetničke organizacije iz Ruhrske oblasti predstavile su svoj rad zabavljajući se i uživajući u lijepom vremenu.

Kako je istakao glasnogovornik festivala Oliver Haening cesta na kojoj je organizovana manifestacija je obično jedna od najprometnijih u Evropi, a bila je i danas, mada se nije kretalo uobičajenih 130 kilometara na sat.

Na proslavi je bilo i preko milion i po biciklista, a nekoliko desetina hiljada ljudi je sjedilo za najdužom trpezom na svijetu.

Inače, manifestacija je bila od šireg kulturnog značaja s obzirom da je Essen, odnosno cjelokupnu Ruhrsku oblast, Evropska unija ove godine proglasila kulturnom prijestolnicom Evrope.