Njemačka
0

Komemoracija žrtvama ljudskog stampeda u Duisburgu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U njemačkom gradu Duisburgu danas će biti održana komemoracija žrtvama koje su stradale prije sedam dana u ljudskom stampedu pokrenutom tokom održavanja muzičkog festivala ''Parada ljubavi'', kada je poginula 21 osoba, a više od 500 povrijeđeno.

U znak poštovanja, širom Njemačke zastave će danas biti na pola koplja.

Njemačko Tužilaštvo pokrenulo je krivičnu istragu kako bi bilo utvrđeno da li je smrt tako velikog broja mladih ljudi uzrokovana nemarom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel prekinula je ljetnji odmor kako bi prisustvovala vjerskoj službi koja će biti održana u crkvi Spasitelja u Duisburgu, zajedno sa  rodbinom i prijateljima žrtava stradalih. 

BBC navodi da u crkvi može da uđe samo 600 osoba, ali da će služba biti prenošene preko velikih video bimova postavljenih u drugim crkvama i na fudbalskom stadionu u Duisburgu.

Nezadovoljstvo u njemačkoj javnosti prema gradskim vlastima Duisburga veoma je veliko zbog ignorisanja bezbjednosnih standarda pred održavanje festivala.

Gradonačelnik Duisburga Adolf Sauerland rekao je da neće prisustvovati komemorativnoj službi, jer smatra da bi time ''naškodio osjećajima rodbine žrtava''. 
On je pod stalnim policijskim nadzorom nakon što je primio nekoliko prijetnji smrću. 

Još se ne zna ko je kriv za užasne događaje na ''Paradi ljubavi'' koje mediji upoređuju s nacionalnom tragedijom. 

Preživjeli okrivljuju organizatore koji su otvorili samo jedan ulaz za festival, a policija je odbacila kritike, tvrdeći da je, prije nego što je nastala panika, otvoren i drugi ulaz. 

Događaj je izazvao veliku žalost u Njemačkoj i šire, a jedan od organizatora "Parade ljubavi" saopštio je da se ukida ta manifestacija koja je bila održavana u Berlinu do prošle godine i sada organizovana u Duisburgu, gradu u njemačkoj oblasti Rur, ovogodišnjoj prijestonica kulture Evrope.