SAD
0

Milijarder iz Teksasa optužen za ogromnu pronevjeru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Teksaški milijarder i tri njegove kompanije u utorak su optuženi za "ogromnu pronevjeru" i savezni agenti su ušli u njegovo američko sjedište.

U tužbi podnesenoj sudu u Dallasu, Američka komisija za dionice i vrijednosne papire (SEC) optužila je Stanforda, bogatog promotera kriketa, i dva njegova direktora za prodaju certifikata vrijednih osam milijardi dolara u lažnoj piramidalnoj shemi koja se protezala od Teksasa do Kariba, javio je Reuters.

"Mi podnosimo tužbu protiv prevare šokantnih razmjera koja je raširila svoje pipke širom svijeta", izjavila je Rose Romero, regionalna direktorica ureda SEC-a u teksaškom gradu Fort Worthu.

U tužbi SEC-a se imenuje banka Stanford International, sa sjedištem u Antigui i s 30.000 klijenata u 131 zemlji i 8,5 milijardi dolara u sredstvima i u brokerskim i investicijskim jedinicama grupe sa sjedištem u Houstonu.

Tvrdi se da kompanija ukupno ima kontrolu nad 50 milijardi dolara vrijednih sredstava.

Vijest je izazvala paniku širom karipske zemlje sastavljene od dva otoka, Antigua i Barbuda, gdje je premijer upozorio da bi moglo doći do "katastrofe".

Stanfordova sredstva su zamrznuta, a savezni sudija je imenovao prinudnog upravnika "da preuzme vlasništvo i kontrolu nad sredstvima optuženog i zaštitom njegovih žrtava".

U utorak ujutro, petnaestak saveznih agenata, od kojih su neki nosili jakne američkih šerifa, ušlo je u hol sjedišta kompanije u Houstonu, javili su Reutersu očevici.

"Kompanija je i dalje otvorena za poslovanje, ali je pod prinudnom upravom", piše na obavještenju postavljenom na vratima.

Stanford, 58-godišnji Teksašanin koji vodi firmu koju je osnovao njegov djed, negirao je bilo kakvo krivično djelo, ali je njegovo boravište ostalo nepoznato. SEC je saopćio da on nije odgovorio na sudske pozive u kojima se traži njegovo svjedočenje i da nije pružio "nijedan dokument".

James Davis, Stanfordov pomoćnik, i O.Y. Goswick, član upravnog odbora firme u Antigui, također su dobili sudske pozive, ali se nisu pojavili u sudnici, saopćio je SEC.

Stanfordovi ulozi u imovini i veze sa slavnima izazvali su poređenja s finansijerom s Wall Streeta Bernardom Madoffom, koji je u decembru optužen za pronevjeru 50 milijardi dolara.

Stanford je također širio politički utjecaj, otvarajući lobistički ured u Washingtonu prije oko dvije godine i kupujući Vašingtonsku istraživačku grupu, jedinicu za političke studije Charles Schwab & Co, u 2005.

Stanford je potrošio 2,8 milijardi dolara u 2008., sudeći po Centru za odgovornu politiku, koji prati donacije za kampanje. Njegov komitet za političku akciju i službenici donirali su oko 2,4 miliona dolara strankama i kandidatima za savezne položaje od 1989.