Svijet
0

Miliband i Brown: Kritike na račun Velike Britanije neosnovane

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski ministri vanjskih poslova i odbrane David Miliband i Des Brown odbacili su kritike na račun uloge njihove države na jugu Iraka, navodeći da su brojne i neargumentirane kritike o dostignućima Velike Britanije u toj zemlji jednostavno pogrešne, izvještava u petak Washington Post.

U autorskom tekstu britanskih ministara navodi se da su Sjedinjene Države, Velika Britanija i ostale države koje čine višenacionalne snage u Iraku, s mandatom Ujedinjenih naroda, raspoređene kako bi pomogle uspostavi sigurnosti dok se ne izabere vlada prema novome demokratskom ustavu.

"Obećali smo pomoći u razvoju države koja će imati oružane snage, policiju i ostale institucije sposobne da narodu zajamče sigurnost. Također smo obećali da ćemo kada to učinimo, predati punu odgovornost za sigurnost legitimnim, izabranim iračkim vlastima", pišu Miliband i Brown.

Velika Britanija našla se proteklih sedmica na meti oštrih kritika zbog odluke da povuče dio trupa iz Iraka, što je suštinski najbolje opisao irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari, koji je SAD i Britaniju optužio da su odgovorne za haos koji je poslije invazije nastao u toj državi.

"Ovo je vrijeme kada se mora ostati na kursu. Odgovorna država kao što je Britanija... jednostavno ne smije bježati od odgovornosti", rekao je Zebari.

Brown i Miliband, međutim, smatraju da britanske snage i dalje igraju ključnu ulogu na jugu Iraka doprinoseći osiguravanju prometnica koje vode ka Bagdadu, uvježbavajući iračke sbage sigurnosti te izgrađujući graničarske jedinice u toj državi - ukupno oko 13.000 vojnika.

"Nema pobune protiv vlade i posjedujemo sasvim malo dokaza o prisustvu Al-Qaide na jugu Iraka. Ali postoji intenzivno političko suparništvo između šiitskih pokreta, koje prečesto prerasta u nasilje... Naš cilj je bio da iračke snage i institucije dovedemo do nivoa na kojem se same mogu brinuti o svojim zajednicama. Za četiri godine nije se mogla uspostaviti demokratija, vlada i sigurnost koje su Britanija i SAD gradile stoljećima", objasnili su britanski ministri.

"Hrabrost iračkih lidera je od ključnog značaja i sada je hitno potrebna kako bi se učvrstili teško stečeni uspjesi iz prethodne četiri godine. Napredak osiguran ogromnim žrtvovanjem SAD-a, Britanije i ostalih koalicijskih saveznika i najviše iračkog naroda bit će ugrožen ako irački lideri ne poduzmu neophodne korake", zaključili su Miliband i Brown.

Britanci su od početka godine iz južnog Iraka povukli oko 1500 vojnika, ostavljajući svega oko 5000 za pružanje sigurnosti u tome dijelu države. Takav potez izazvao je i ozbiljne proteste među analitičarima i bivšim vojnicima u SAD-u koji smatraju da je povlačenje bilo preuranjeno.

"Britanci nikada nisu imali dovoljno trupa da u potpunosti zaštite stanovništvo i posljedice toga smo i mi veoma bolno osjetili u centralnoj regiji... Stanje u Basri se postepeno pogoršava, u toku je, zapravo, rat bandi i postoji nedostatak sposobnosti policije da kontrolira nivo nasilja", rekao je nedavno zamjenik zapovjednika američkih snaga s početka invazije na Irak general Jack Kinn.

Od početka rata u Iraku je poginulo 168 britanskih vojnika.