Lojalan do kraja
0

Mike Pence se ipak protivi primjeni amandmana kojim bi se Trump odmah uklonio s dužnosti

A. B.
Mnogi republikanci su također pozvali na upotrebu 25. amandmana, Foto: Shutterstock
Mnogi republikanci su također pozvali na upotrebu 25. amandmana, Foto: Shutterstock
Američki potpredsjednik Mike Pence protivi se primjeni 25. amandmana Ustava SAD-a, kojim bi se Donald Trump odmah uklonio s dužnosti predsjednika SAD-a.

Trumpovu smjenu na osnovu 25. amandmana zatražili su predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i šef demokrata u Senatu Chuck Schumer dan nakon što su njegove pristalice provalile u zgradu Kongresa i pokušale spriječiti potvrdu izborne pobjede Joea Bidena.

Zahtjev su objasili stavom da Donald Trump nije u stanju izvršavati svoje obaveze kao američki predsjednik.

Ukoliko se ne upotrijebi 25. amandman, obećali su da će opozvati Trumpa po drugi put, u nadi da će ga Senat u kojem su demokrate osvojile kontrolu sada smijeniti.

"Ovo je vrlo hitan slučaj, a Trump iznimno opasna osoba. Poticanjem pobune kao što je to učinio jučer mora biti uklonjen s funkcije. Iako je ostalo još samo malo do inauguracije, svaki dan s njim na vlasti za Ameriku može biti horor", kazala je Pelosi u četvrtak na konferenciji za medije.

Malo je republikanaca pristalo na smjenu Trumpa iako je njihov predstavnik Adam Kinzinger i čest Trumpov kritičar rekao da je vrijeme da se prekine ova noćna mora i pozvao na upotrebu 25. amandmana koji je i ranije korišten u sličnim situacijama.

"Predsjednik je nepodoban i nije mu dobro", dodao je Kinzinger.

I penzionisani general John Kelly, koji je 18 mjeseci bio šef Trumpovog kabineta, smatra da vlada treba razmotriti 25. amandman, ali vjeruje da je Trump već kažnjen.

"Može izdavati naredbe koje želi, ali mislim da niko više ne želi kršiti zakone izvršavajući ih", naveo je Kelly.

S druge strane, potpredsjednik SAD-a Mike Pence ipak je odlučio ostati odan Trumpu do posljednjeg dana njegove vlasti pa uporno odbacuje pozive na primjenu 25. amandmana.

Usljed višesatnog kašnjenja proglašenja Bidena kao predsjednika SAD-a zbog nereda, Pence je formalno najavio njegovu i pobjedu Kamale Harris kao potpredsjednice, piše France 24.