Imali dom i posao
1

Migranti će biti istjerani iz italijanskog gradića, nakon što je uhapšen gradonačelnik

Klix.ba
Protesti protiv hapšenja gradonačelnika
(Foto: EPA-EFE)
Nakon što je uhapšen gadonačelnik italijanskog grada Raice Domenico Lucano, koji je posato poznat po tome što je pomagao migrantima i činio da se osjećaju dobrodošlim u ovom gradu, naređeno je da oni budu istjerani sljedeće sedmice i prebačeni u centre

Lucano je uhapšen zbog optužbi da je organizovao ugovorene brakove s ciljem ostanka migranata u Italiji. Trenutno je u kućnom pritvoru, a njegovo hapšenje izazvalo je proteste i nacionalnu debatu.

Nalog za izmještanja migranata dao je ministar unutrašnjih poslova Italije.

Gradonačelnik poznat kao Mimmo punio je sadržaje u medijima zbog načina na koji je dočekivao migrante u svom gradu. Davao im je napuštene kuće i obuku za posao u nadi da će se njihovim dolaskom podmladiti ekonomija. Sistem je počeo 1998. godine i do tada se naselilo stotine migranata u ovaj mali grad koji ima populaciju nešto veću od 2.000 ljudi.

Uspješnost programa dovelo je do toga da ga se imenuje za jednim od 50 najvećih lidera u izbora magazina Fortune 2016. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Mattei Salvini i njegove desničarska partija League kazali su da je ovo pokazatelj kako je njegova vlada objavila rat imigrantskom poslu. Lucanovi advokati su kazali kako žele uništiti ovaj grad i njegovu vladu.

Kritičari su poručili kako je jedini zločin ovog gradonačelnika humanost.