Kampanja dezinformisanja
0

Microsoft upozorava da će Kina uz pomoć umjetne inteligencije pokušati da utječe na izbore u SAD-u

A. Ku.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Microsoft upozorava da će Kina pokušati utjecati na ovogodišnje izbore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Južnoj Koreji i Indiji uz pomoć sadržaja generiranim umjetnom inteligencijom šireći dezinformacije.

Američka tehnološka firma saopćila je da očekuje da će cyber grupe koje podržava Kina ciljati na izbore visokog profila 2024. godine, u koje je uključena i Sjeverna Koreja.

Kompanija je dodala da je utjecaj sadržaja napravljenog od vještačke inteligencije mali, ali su upozorili da bi se to moglo promijeniti.

"Iako je utjecaj takvog sadržaja na publiku i dalje nizak, sve veće eksperimentisanje u povećanju memova, video zapisa i audio zapisa moglo bi se pokazati efikasnim u budućnosti", rekao je Microsoft.

Microsoft je u izvještaju naveo da je Kina već pokušala dezinformacionu kampanju generiranu umjetnom inteligencijom na predsjedničkim izborima u Tajvanu u januaru ove godine. Microsoft je dodao da kineske grupe nastavljaju s kampanjama utjecaja u SAD-u.

U njemu se navodi da glumci koje podržava Peking koriste naloge društvenih medija kako bi postavili "pitanja koja izazivaju podjele" i pokušali razumjeti probleme koji dijele američke glasače.

Izvještaj je objavljen nakon što je odbor za reviziju kojeg je imenovala Bijela kuća rekao da je niz grešaka koje je napravio Microsoft omogućio kineskim operaterima da provale u račune e-pošte visokih američkih zvaničnika.