Svijet
0

Michelle Bachelet položila zakletvu kao predsjednica Čilea

FENA
Michele Bachelet (Foto: EPA)
Michele Bachelet (Foto: EPA)
Michele Bachelet (62), položila je zakletvu kao predsjednica Čilea, na svoj drugi predsjednički mandat.

Socijalistička čelnica inaugurirana je na ceremoniji u gradu Valparaiso nakon njene izborne pobjede u decembru nad konzervativnom suparnicom Evelyn Matthei, prenosi BBC.

Odlazeći konzervativni predsjednik Sebastian Pinera poželio je sreću svojoj nasljednici.

Bachelet je prvi čileanski predsjednik u više od pola stoljeća koji je osvojio drugi mandat.

Na ceremoniji su prisustvovali čelnici zemalja iz regije, među kojima argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner, ekvadorski čelnik Rafael Correa, peruanski predsjednik Ollanta Humala i bolivijski lider Evo Morales, dok je Bachelet polagala zakletvu.

Predsjednica Senata Isabel Allende stavila je predsjedničku lentu oko vrata Bachlet - prvi put u čileankoj istoriji da su to učinile dvije žene.

Bachelet je osvojila 62 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbvora u decembru, znatno više od 38 posto koliko je osvojila Evelyn Matthei.

Ona je pobjedila na izborima zahvaljujući obećanju da će uložiti 15 milijardi dolara na reformu obrazovanja, poboljšanje zdravstvene zaštite i smanjenje jazova u prihodima.

Ona također želi povećati poreze kako bi omogućila besplatno univerzitetsko obrazovanje i reformirala ekonomske i političke strukture koje datiraju iz veremena diktature generala Pinocheta iz perioda 1973.-1990. godine.

Čile je jedna od najbogatijih zemalja u Latinskoj Americi, ali su desetine hiljada građana izvodile proteste tokom proteklih nekoliko godina tražeći ravnomjerniju raspodjelu društvenog bogatstva i bolje obrazovanje.

Analatičari tvrde da bi se ambiciozni reformski planovi Bachelet mogli pokazati teškim za finansiranje, posebno u vrijeme usporenog rasta čileanske ekonomije.

Bachelet je već odslužila jedan predsjednički mandat od 2006. do 2010.

Na osnovu čileanskog ustava, njoj je zabranjen drugi uzastopni predsjednički mandat, iako je stopa njene popularnosti i dalje visoka.