Apel Obami
2

Michael Moore: Moramo postati manje sebično društvo

Klix.ba
Michael Moore (Foto: AFP)
Michael Moore (Foto: AFP)
Reditelj Michael Moore je kritikovao zakone o kontroli oružja u Sjedinjenim Američkim Državama i pozvao ljude da paze jedni na druge.

Dobitnik Oscara za dokumentarni film se pojavio u televizijskoj emisiji "Piers Morgan Tonight" kako bi govorio o zakonima o kontroli oružja povodom tragedije u Aurori. Moore je rekao kako misli da je društvo postalo veoma sebično.

"Moramo vidjeti da smo svi dio jedni drugih. Moramo paziti jedni na druge. Znate li koji je razlog zašto u Kanadi i Velikoj Britaniji postoji besplatna zdravstvena zaštita za sve ljude? Zato što oni vjeruju da ako samo jedna osoba pati, onda svi pate. To nije naš mentalitet. Naš mentalitet je, 'Ja imam svoje, ti imaš svoje, za ostale me nije briga'", kazao je Moore.

Moore, koji je postao poznat snimivši dokumentarac "Bowling for Columbine", je apelirao na predsjednika SAD-a Baracka Obamu da zauzme čvrst stav kada su u pitanju zakoni o oružju.

Pohvalio je Obamu zbog njegovih izjava povodom tragedije u Aurori, ali je također i rekao: "Obama je rekao da i njegove kćerke idu u kino. Šta bi bilo da su njegove kćerke bile u tom kinu? Šta da se u četvrtak nešto njima desilo? Da li bi opet narednog dana stajao iza mikrofona i govorio da osjeća bol žrtava i da li bi smatrao da su postojeći zakoni dovoljni? Da li biste stvarno to rekli gospodine predsjedniče? Mislim da ne".