Umiješanost u mučenje
0

MI6 na meti londonske policije

FENA
Sjedište MI6 u Londonu (Foto: Reuters)
Sjedište MI6 u Londonu (Foto: Reuters)
Britanska policija je saopćila da zbog moguće umiješanosti u mučenje istražuje incident u koji su navodno bili upleteni visoki službenici obavještajne službe MI-6.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak da je akcija policije uslijedila nakon što je obavještajna služba državnom tužitelju samoinicijativno dostavila informacije o spomenutom slučaju.

Scotland Yard je saopćio kako je od policije zatraženo da ispita uvjete pod kojima je držana jedna osoba koja nije britanski državljanin kao i moguću umiješanost britanskog osoblja.

BBC prenosi da je Scotland Yard već pokrenuo istragu o optužbama da su u zlostavljanje jedne osobe bili umiješani pripadnici britanske službe sigurnosti MI-5.

Binyam Mohamed, nekadašnji zatvorenik u bazi Guantanamo koji inače ima pravo boravka u Velikoj Britaniji, tvrdi da je jedan operativac službe sigurnosti bio saučesnik u mučenju kome je bio izložen dok se nalazio u američkom pritvoru u Pakistanu, Maroku i Afganistanu.

Šef britanske obavještajne službe MI-6 John Scarlett negirao je da je služba bila umiješana u mučenje osumnjičenih za terorizam.