Mevlut Cavusoglu novi predsjednik PACE-a

F
FENA
25.1.2010. u 20:01
0
3
Mevlut Cavusoglu novi predsjednik PACE-a
0
Mevlut Cavusoglu novi predsjednik PACE-a Mevlut Cavusoglu (Foto: Reuters)
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE), koja broji 318 članova, izabrala je u ponedjeljak turskog poslanika Mevlüta Çavuşoglua za svog novog predsjednika na otvaranju plenarnog zasjedanja u Strasbourgu od 25 do 29. januara, saopćeno je u ponedjeljak iz Vijeća Evrope.
Çavuşoglu će naslijediti na tom mjestu Španca Lluísa Mariju de Puiga kao 25. predsjednik PACE. On je prvi Turčin koji obavlja tu dužnost od turskog prijema u Vijeće Evrope u augustu 1949.

- Dolazim iz zemlje koja se dva milenija ponosi činjenicom što je most između kontinenata, izjavio je Mevlüt Çavuşoglu u svom prvom govoru u funkciji predsjednika PACE.

- Želim dovesti političko razumijevanje na viši nivo, da djelujem kao most među narodima Evrope, bez obzira da li su oni sa zamrznutog Arktika ili s vrućih plaža Anadolije, kazao je on.

Naglasio je da je jedan od vodećih izazova s kojima se današnja društva suočavaju porast netolerancije i diskriminacije.

- Tolerancija ostaje bitan evropski cilj koji ne možemo ostaviti po strani. Moramo se žestoko boriti protiv stvaranja novih linija podijele s lažnom slikom ostalih i nepoštivanja različitosti. Prvo moramo razbiti zidove u našim glavama. Dok to ne učinimo, nema istinske slobode, izjavio je Çavuşoglu.

- Temelji našeg zajedničkog evropskog doma moraju se izgraditi na otvorenom društvu, zasnovanom na poštovanju različitosti a ne njihovoj eliminaciji, ne na strahu i mržnji. Moramo iskorijeniti rasizam, ksenofobiju, antisemitizam, islamofobiju i sve vrste ostalih fobija koje vode do diskriminacije i netolerancije, istakao je on.

Među prioritetima svog predsjedanja Skupštinom, Çavuşoglu je pomenuo stupanje na snagu Lisabonskog ugovora, otvaranje novih puteva saradnje, uključujući i pristupanje EU Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Također je pozvao PACE da radi na ostvarenju evropskog ideala omogućavanja svima da žive u dostojanstvu i sigurnosti i u tom smislu je ponovio značaj borbe protiv terorizma.

Çavuşoglu je također izjavio kako smatra saradnju s novim generalnim tajnikom Vijeća Evrope, Thorbjørnom Jaglandom, "zlatnom prilikom" koja će pokazati povećani značaj i efikasnost rada 47-člane organizacije i ostvarenja neophodne reforme.

On je zaključio govor obavezivanjem na promoviranje vrijednosti Parlamentarne skupštine širom evropskog kontinenta.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: