Strasbourg
0

Mevlut Cavusoglu novi predsjednik PACE-a

FENA
Mevlut Cavusoglu (Foto: Reuters)
Mevlut Cavusoglu (Foto: Reuters)
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE), koja broji 318 članova, izabrala je u ponedjeljak turskog poslanika Mevlüta Çavuşoglua za svog novog predsjednika na otvaranju plenarnog zasjedanja u Strasbourgu od 25 do 29. januara, saopćeno je u ponedjeljak iz Vijeća Evrope.

Çavuşoglu će naslijediti na tom mjestu Španca Lluísa Mariju de Puiga kao 25. predsjednik PACE. On je prvi Turčin koji obavlja tu dužnost od turskog prijema u Vijeće Evrope u augustu 1949.

  • Dolazim iz zemlje koja se dva milenija ponosi činjenicom što je most između kontinenata, izjavio je Mevlüt Çavuşoglu u svom prvom govoru u funkciji predsjednika PACE.

  • Želim dovesti političko razumijevanje na viši nivo, da djelujem kao most među narodima Evrope, bez obzira da li su oni sa zamrznutog Arktika ili s vrućih plaža Anadolije, kazao je on.

Naglasio je da je jedan od vodećih izazova s kojima se današnja društva suočavaju porast netolerancije i diskriminacije.

  • Tolerancija ostaje bitan evropski cilj koji ne možemo ostaviti po strani. Moramo se žestoko boriti protiv stvaranja novih linija podijele s lažnom slikom ostalih i nepoštivanja različitosti. Prvo moramo razbiti zidove u našim glavama. Dok to ne učinimo, nema istinske slobode, izjavio je Çavuşoglu.

  • Temelji našeg zajedničkog evropskog doma moraju se izgraditi na otvorenom društvu, zasnovanom na poštovanju različitosti a ne njihovoj eliminaciji, ne na strahu i mržnji. Moramo iskorijeniti rasizam, ksenofobiju, antisemitizam, islamofobiju i sve vrste ostalih fobija koje vode do diskriminacije i netolerancije, istakao je on.

Među prioritetima svog predsjedanja Skupštinom, Çavuşoglu je pomenuo stupanje na snagu Lisabonskog ugovora, otvaranje novih puteva saradnje, uključujući i pristupanje EU Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Također je pozvao PACE da radi na ostvarenju evropskog ideala omogućavanja svima da žive u dostojanstvu i sigurnosti i u tom smislu je ponovio značaj borbe protiv terorizma.

Çavuşoglu je također izjavio kako smatra saradnju s novim generalnim tajnikom Vijeća Evrope, Thorbjørnom Jaglandom, "zlatnom prilikom" koja će pokazati povećani značaj i efikasnost rada 47-člane organizacije i ostvarenja neophodne reforme.

On je zaključio govor obavezivanjem na promoviranje vrijednosti Parlamentarne skupštine širom evropskog kontinenta.