Strasbourg
0

BiH na dnevnom redu plenarne sjednice PACE-a

FENA
"Lažna pandemija: prijetnja zdravlju" bit će jedna od glavnih tema na narednoj plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE), koja će se održati u Strasbourgu od 25. do 29. januara, saopćeno je u utorak iz Vijeća Evrope.

Komitet za društvena pitanja PACE predložio je održavanje hitne rasprave o toj temi. Ukoliko Skupština pristane na to kada usvoji dnevni red na uvodnoj sjednici, rasprava će se vjerovatno održati u četvrtak 28. januara, navodi s u saopćenju.

Komitet će održati sjednicu iza zatvorenih vrata na istu temu u utorak 26. januara kojoj će prisustvovati predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), evropske farmaceutske industrije i stručnjaka koji se bave tom temom, navodi se u saopćenju.

Ostale teme tokom plenarne sjednice bit će diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i spolnog identiteta, situacija na Bliskom istoku i trgovina ljudima.

Dok Lluís Maria de Puig privodi kraju svoj mandat, Skupština također treba izabrati novog predsjednika. Trenutno jedini kandidat je turski poslanik Mevlüt Çavuşoglu, navodi se u saopćenju.

Među uglednim ličnostima koji će se obratiti Skupštini su grčki premijer George A. Papandreou, italijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, Micheline Calmy-Rey, ministrica vanjskih poslova Švicarske i predsjedavajuća "Komiteta ministara 47", te Thorbjørn Jagland, generalni sekretar Vijeća Evrope.

Među ostalim temama na dnevnom redu su, posebno, poštovanje medijskih sloboda, korupcija u pravosuđu, pritvaranje tražilaca azila i ilegalnih imigranata, te funkcionisanje demokratskih institucija u Albaniji i Bosni i Herzegovini, saopćeno je u utorak iz Vijeća Evrope.