Uživajte u zimi, ljeto će biti pakleno
522

Meteorolozi predviđaju da će 2013. godina biti među najtoplijim

Klix.ba
Britanska meteorološka služba je saopćila kako će 2013. biti jedna od najtoplijih godina. Dugogodišnji prosjek je 14 stepeni celzija, a globalne temperature naredne godine će biti za 0,57 stepeni više od prosjeka.

"Naredna godina će najvjerovatnije biti među 10 najtoplijih od 1850. na ovamo. To podrazumijeva da će biti toplija od 2012.", kažu britanski meteorolozi, prenosi Reuters.

Očekuje se da će sljedeća godina biti između 0,43 i 0,71 stepen celzija toplija od dugogodišnjeg globalnog prosjeka, a vjerovatno će to iznositi 0,57 stepeni.

Prognoza se temelji na istraživanjima britanskih meteorologa, kao i na podacima sa Univerziteta Istočna Angelia, na podacima Nacionalne okeanske i atmosferske službe SAD-a i NASA Goddard Instituta za svemirske studije.

Na povećanje temperature svakako utječu klimatske promjene, kažu britanski meteorolozi. Oni napominju da to što su generalno ocijenili da će godina biti toplija od prosjeka ne mora značiti da će bukvalno u svakoj regiji u svijetu biti toplije u odnosu na prosjek.

Meteorolozi napominju da je 11 od 12 najtoplijih godina otkako se mjeri temperatura bilo od 2001. na ovamo.

Do sada je 2011. rangirana kao najtoplija godina, dok je 2012. na devetom mjestu po toploti.