Nije trajno ukinut
23

Meta tvrdi da je propalestinske profile blokirala jer su bili u toku pokušaji hakiranja

F. H.
Screenshot
Screenshot
Meta, vlasnik Instagrama i Facebooka, rekao je u srijedu da je njegovo sigurnosno osoblje otkrilo mogući pokušaj hakiranja propalestinskih računa s milionima sljedbenika i zaključalo račune dok pokušava doći do vlasnika računa.

Račun @eye.on.palestine imao je više od 6 miliona pratitelja na Instagramu prije nego što je iznenada pao mrak u srijedu, prema arhiviranom opisu na Googleovoj tražilici. Rezervni račun, @eye.on.palestine2, također je bio nedostupan u srijedu, kao i povezani Facebook račun i Threads račun.

Računi su bili usredotočeni na objavljivanje medija iz Gaze, uključujući videozapise i slike povrijeđenih ljudi. Materijal uglavnom nije bio provjeren od međunarodnih novinara. Nije jasno ko ili koliko je ljudi objavilo na stranicama.

Kada su ih posjetili u srijedu, Instagram stranice su vratile poruku: "Žao nam je, ova stranica nije dostupna."

Prekid računa izazvao je bijes među pratiteljima. Neki su pratitelji u objavama na X-u protumačili nestanak stranica kao primjer antipalestinske cenzure.

No Meta je kasno u srijedu rekla da je onemogućila račune zbog sigurnosnih razloga.

"Ovi su računi prvotno bili zaključani iz sigurnosnih razloga nakon znakova ugroženosti, a mi radimo na uspostavljanju kontakta s vlasnicima računa kako bismo osigurali da imaju pristup. Nismo onemogućili ove račune zbog sadržaja koji su dijelili", rekao je glasnogovornik Meta Andy Stone u izjavi.

Stone nije dao nikakve druge pojedinosti o Metinoj istrazi o znakovima kompromitacije. Rekao je da se istraga nastavlja.

U ažuriranoj obavijesti u četvrtak ujutro, Stone je rekao da je kompanija uspjela doći do administratora računa i da će se računi moći ponovno aktivirati.

"Ovi su računi prvobitno bili zaključani iz sigurnosnih razloga nakon znakova kompromitacije. Pomogli smo vlasnicima računa da ponovno dobiju pristup i mogu ponovno aktivirati svoje račun", rekao je Stone u tekstualnoj poruci.

U maju je Telegram račun Eye on Palestine objavio da je od Instagrama primio upozorenje o hakeru koji je pokušao pristupiti njegovom računu. Telegram račun Eye on Palestine ostao je online u srijedu navečer s više od 441.000 pretplatnika.

Na X, račun @EyeonPalestine je naveden kao da više ne postoji. Nije bilo jasno kada je račun nestao. Internetski arhiv pokazuje da je aktivan od 13. oktobra. X nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Svi su različiti računi zajedno navedeni na jednom Linktree računu.

Dobivanje slika, videa i drugih informacija iz Gaze pokazalo se teškim i za profesionalne novinare i za korisnike društvenih medija zbog komunikacija i nestanaka struje u tom području — što je potaknulo interes za sve račune koji tvrde da imaju novije medije. ​Look up details