Svijet
0

Merkel zatražila oprost od porodica žrtava neonacista

FENA
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u četvrtak, na dan nacionalne komemoracije, "oprost" od porodica žrtava niza neonacističkih zločina koji su se dogodili u Njemačkoj između 2000. i 2007. godine.

"Tražim oprost od roditelja žrtava koji su bili nepravedno osumnjičeni" za umiješanost u te zločine, izjavila je kancelarka pred 1.200 zvanica, poslanika, visokih predstavnika njemačke države, porodica žrtava, koji su se okupili na odavanju počasti u velikoj koncertnoj dvorani Konzerthaus u Berlinu.

Ova ubistva su "napad na našu zemlju", "sramota za našu zemlju", kazala je kancelarka i dodala da se to"ne bi trebalo više nikada ponoviti", javio je AFP.

Minuta šutnje je održana u podne u cijeloj zemlji, u znak sjećanja na 10 ljudi ubijenih u različitim regijama u zemlji između 2000. i 2007. godine, među kojim je bilo osam Turaka, jedan Grk i jedan njemački policajac.

U novembru prošle godine Njemačka je bila šokirana otkrivši da je jedna neonacistička ćelija počinila niz rasističkih zločina, djelimično rasvijetljenih nakon smrti dva od tri glavna osumnjičenika, 38-godišnjeg Uwea Mundlosa i 34-godišnjeg Uwea Boehnhardta. Njihova saučesnica Beate Zschaepe predala se nakon toga policiji.