{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel zagovara osnivanje gospodarskog vijeća UN-a

F
FENA
8.1.2009. u 16:03
0
2
Merkel zagovara osnivanje gospodarskog vijeća UN-a
0
Merkel zagovara osnivanje gospodarskog vijeća UN-a
Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se u četvrtak, u pauzi konferencije u Parizu, da se osnuje novo tijelo Ujedinjenih naroda, gospodarsko vijeće, koje bi po uzoru na Vijeće sigurnosti reagiralo na akutne globalne probleme, ali u gospodarskom sektoru.
"Morali bismo razmisliti o tome da uz Vijeće sigurnosti UN-a osnujemo i gospodarsko vijeće UN-a", rekla je Merkel na rubu konferencije o reformi finansijskog sektora koja se održava u Parizu.

Njemačka kancelarka smatra da Međunarodni monetarni fond kao i ostale postojeće institucije nisu dovoljne kada je posrijedi regulacija i nadzor "globalnog kapitalizma".

Merkel je ustvrdila da bi stvaranje takvog gremija bio "velik korak" jer bi države dobar dio svoje suverenosti morale dati u ruke UN-ova gospodarskog vijeća.

A to ne bi bio nepremostiv problem, smatra kancelarka. "Mi u Evropskoj uniji već znamo kako to funkcionira", rekla je.

Kao temelj za novi globalni finansijski poredak Merkel zagovara stvaranje "UN-ove povelje za održivo gospodarstvo".

"Ta bi povelja sadržavala standarde i pomogla nam da ne živimo iznad svojih mogućnosti kao dosad", zaključila je Merkel, prenosi Hina.

Njemačka kancelarka je najavila da će na sljedećem finansijskom samitu, 2. aprila u Londonu, zagovarati bolji nadzor tzv. hedge fondova za što se neuspješno zauzimala tokom predsjedanja skupinom G-8 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: