|

Merkel osudila Macronov surovi rječnik: Ovakav napad nije nikome od koristi

Merkel osudila Macronov surovi rječnik: Ovakav napad nije nikome od koristi
264
A. P.
7.11.2019. u 22:27
98
komentara
264

dijeljenja
Merkel osudila Macronov surovi rječnik: Ovakav napad nije nikome od koristi Angela Merkel (Foto: EPA-EFE)
Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je kritike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na račun rukovodstva Sjeveroatlantskog saveza (NATO).
"Francuski predsjednik je izabrao drastične riječi. Ja se s tim stavom ne slažem i mislim da ovakav nasumičan napad nikome nije od koristi", kazala je Merkel iz Berlina u odgovoru na Macronove kritike i komentare.

Podsjetimo, Macron je o NATO-u rekao da je "klinički mrtav" i to zbog pomanjkanja saradnje između SAD-a i ostatka saveza.

Merkel je poručila da se NATO partneri trebaju sabrati i uzeti stvari u svoje ruke, ali da to ne dovodi u pitanje jačinu saveza.

"S njemačke tačke gledišta, transatlantska saradnja nema alternativu", rekla je Merkel i naglasila da treba njegovati saradnju tamo gdje je ona uspješna, a tražiti poboljšanja tamo gdje ne funkcioniše dobro.Njemačka kancelarka je ponovila obećanje Njemačke da će povećati izdatke za odbranu na 1,5 posto BDP-a.

I glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je komentarisao izjavu Marcona rekavši da je NATO jak i da je svaki pokušaj udaljavanja Evrope i SAD-a loš i za Evropsku uniju.

Stoltenberg je u posjeti Berlinu u povodu 30. godišnjice pada Berlinskog zida.
Prijavi grešku


Komentari (98)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...