"Njemačka je ekonomski snažna"
0

Merkel optimistično počela kampanju u Donjoj Saksoniji

SRNA
Angela Markel
Angela Markel
Njemačka kancelarka Angela Merkel ukazala je na ekonomsku snagu Njemačke na početku kampanje za izbore u pokrajini Donja Saksonija, nekoliko mjeseci prije nacionalnih izbora na kojima će pokušati da osvoji treći mandat.

Njena Kršćansko-demokratska unija (CDU) vodit će tešku borbu za opstanak na vlasti u Donjoj Saksoniji, sjeverozapadnom regionu u kome živi osam miliona ljudi.

Glasanje će biti održano 20. januara, a ankete pokazuju da opozicija ima dobre šanse da pobijedi, što bi za nju bio dobar uvod u kampanju za izbore na državnom nivou.

Merkel je naglasila da su ključna pitanja kojima će se u kampanji baviti njena CDU ekonomska konkurentnost, zapošljavanje i privredna snaga. Ona je istovremeno kritikovala plan opozicije o povećanju poreza.

"I mi vjerujem da su državi potrebni prihodi, pa zato u ovom trenutku ne govorimo o smanjenju poreza. Ali, smatramo da povećanje poreza nije dobro za razvoj ekonomije u ovom trenutku, naročito za kompanije srednje veličine, ali i za velike firme", rekla je Merkel na televizijskoj konferenciji poslije sastanka rukovodstva CDU u Vilhelmshafenu.

Prošle godine bez posla je bilo 2,9 miliona Nijemaca, što je najmanje od 1991. godine. Stopa nezaposlenosti manja je od sedam posto, što je drastično manje od stope većoj od 20 posto u Grčkoj i Španiji, koje su također članice eurozone.

Ankete pokazuju da Slobodna demokratska stranka (FDP), koalicioni partner CDU, neće preći cenzus od pet posto glasova, što ugrožava opstanak popularnog konzervativnog guvernera Donje Saksonije Davida Mekalistera na funkciji.

Merkel je izjavila da je "veoma optimistična" i da smatra da će FDP steći dovoljnu podršku glasača u ovoj pokrajini i na državnom nivou zahvaljujući svojim idejama i dosadašnjem radu.