Njemačka
1

Angela Merkel počinje kampanju za treći mandat

SRNA
Angela Markel
Angela Markel
Njemačka kancelarka Angela Merkel danas će na kongresu svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU) početi kampanju za osvajanje trećeg mandata na čelu države, na krilima pohvala koje dobija za odbranu njemačkih interesa tokom krize eurozone.

Ona trenutno u anketama ima podršku 70 posto građana, što joj daje dobre šanse za trijumf, iako je rejting njenog manjeg koalicionog partnera Slobodne demokratske stranke (FDP), znatno oslabio.

Merkelova zbog toga razmišlja o drugim koalicionim opcijama, uključujući Socijal-demokratsku partiju (SPD) ili, čak, Stranku zelenih, prenio je Reuters.

Spekulacije o "crno-zelenoj" koaliciji, nazvanoj po dominantnim stranačkim bojama, glavna su tema u medijima uoči kongresa CDU.

Skup će biti održan u Hanoveru, glavnom gradu Donje Saksonije, gdje bi pokrajinski izbori sljedećeg mjeseca mogli da odrede ton glasanja na federalnom nivou u septembru sljedeće godine.

Očekuje se da će CDU dobiti najviše glasova u ovoj pokrajini, ali bi mogla da bude istisnuta iz vlasti u Hanoveru ako SPD i zeleni sklope savez.

Očekuje se da će CDU sa današnjeg kongresa poslati poruku o jedinstvu i samouvjerenosti koji će donijeti dobar rezultat na opštim izborima sljedeće godine.

Angela Merkel (58) je prije dvije godine izabrana za predsjednika stranke uz podršku više od 90 posto delegata koji su glasali.

"Bit će to velika predstava Angele Merkel. Bilo bi previše reći da je riječ o kultu, ali ona je veoma popularna u široj populaciji. Unutar CDU nju više poštuju, nego što je vole", izjavio je Gerd Langguth, politikolog sa Univerziteta u Bonu i kancelarov biograf.

Prošlogodišnji kongres CDU održan je u atmosferi velike krize u eurozoni. Zahvaljujući intervencijama predsjednika Evropske centralne banke Marija Dragija kriza je trenutno donekle ublažena, pa će na sastanku biti prostora i za druge političke teme.