Svijet
11

Merkel očekuje najtežu kampanju od ujedinjenja Njemačke

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je upravljala državom kroz nekoliko globalnih kriza, izjavila je sinoć da će nastojati da osvoji četvrti mandat na općim izborima naredne godine, ali i da očekuje najtežu kampanju od ujedinjenja Njemačke 1990. godine, prenose agencije.

Merkel je nakon sastanka s rukovodstvom njene Kršćansko-demokratske unije, partije desnog centra, kazala da je dugo razmišljala o tome da li da se opet kandidira, ali da je spremna da se ponovo bori za mjesto kancelara.

"Dugo sam razmišljala o ovoj odluci jer sam već 11 godina ovdje", rekla je ona i istakla da će nastojati da očuva društvo i izbjegava mržnju.

Prema njenim riječima, insistirat će i na demokratskim vrijednostima, slobodi i poštovanju za sve ljude.

U slučaju da ponovo bude izabrana, Merkel će imati velike odgovornosti, od razgovora s predstavnicima Velike Britanije o izlasku iz EU, preko smirivanja tenzija u Turskoj i unapređenju odnosa s novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trumpom.

Kako se navodi, najveći izazov bi vjerojatno bio integracija izbjeglica s Bliskog istoka u podijeljeno društvo i očuvanje Evrope kao moćne ekonomije.

Merkel je rekla da će se zalagati za demokratske vrijednosti i način života, ali i da očekuje snažne izazove "i s lijeve i s desne strane političkog spektra".

Prvi put izabrana je za kancelarku 2005. godine, a ukoliko pobjedi na izborima sljedeće godine i ostane na tom mjestu cijeli mandat, izjednačit će se sa svojim mentorom Helmutom Kholom, koji je na mjestu kancelara proveo 16 godina.

Tačan datum izbora u Njemačkoj još nije određen, ali se pretpostavlja da će biti održani između 23. augusta i 22.oktobra sljedeće godine, prenosi Tanjug.