Svijet
1

Merkel: Njemačka neće učestvovati u vojnom napadu na Siriju bez dozvole UN-a

Anadolija
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je Rusiju i Kinu zbog stava u vezi sa sirijskom krizom istakavši da su te zemlje svojim potezima oslabile Ujedinjene narode (UN), javlja dopisnik agencije Anadolija.

Merkel je u intervjuu njemačkom dnevniku "Augsburger Allgemeine" istakla da je žalosno što su Rusija i Kina odbacivale pronalaženje zajedničkog stava u vezi sa Sirijom.

Ona smatra da je takvo ponašanje Rusije i Kine značajno oslabilo ulogu UN-a.

Inače, Rusija i Kina su vetom blokirale tri rezolucije koje bi povećale pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada od početka rata, marta 2011.godine.

Isto tako, Rusija i Kina su i protiv zahtjeva zapadnih članica Vijeća sigurnosti UN-a za vojnu intervenciju protiv sirijskog režima.

Merkel je podsjetila da je upotrebom hemijskog naoružanja u Siriji "prekršen tabu" dodavši da takvo ponašanje ne smije ostati bez sankcija.

Međutim, isključila je učešće Njemačke u bilo kojoj vojnoj akciji koja ne bi imala podršku međunarodne zajednice i UN-a.

"Njemačka neće učestvovati u bilo kakvoj vojnoj intervenciji bez mandata UN-a, NATO-a ili EU-e", rekla je Merkel.

S druge strane, prema pisanju njemačkih medija, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozvao je Rusiju da razmotri svoj stav u vezi sa Sirijom.

"Oni koji gledaju u stranu i pored korištenja hemijskog oružja podstiču njegovo korištenje. Zato, pozivamo Rusiju da uputi signal saglasnosti s međunarodnom zajednicom", rekao je Westerwelle.