Govor u Bundestagu
29

Merkel: Nalazimo se u dramatičnoj situaciji, iz ovog moramo izaći brzo

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon jučerašnje odluke o uvođenju lockdowna u Njemačkoj kancelarka Angela Merkel održala je govor u Budestagu gdje je zastupnicima govorila o detaljima odluke, ali i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

"Pandemija je medicinski, ekonomski, društveni, politički i psihološki test. Moći ćemo ga proći samo uz solidarnost i volju da pomognemo jedni drugima. Naravno da je pandemija veliki izazov i za Evropu. Vidimo kod naših susjeda kako se pandemija brzo razvija te stavlja zdravstvene sisteme na test. Ipak, uvjerena sam da je EU sada spremnija za borbu protiv koronavirusa nego na proljeće. Evropska saradnja je naročito važna kod nabave cjepiva kada ono bude spremno, rekla je.

Članice EU se sada koordiniraju i u vezi s putovanjima iz trećih zemalja, dodala je. Moramo pokazati da se EU umije nositi s pandemijom, u tom smislu se nalazimo u snažnom globalnom natjecanju.

"Nalazimo se u dramatičnoj situaciji koja nas sve pogađa. Bez iznimke. Tokom prošle sedmice došlo je do velikog skoka broja zaraženih, već sada se zdravstveni sistem nalazi na granici opterećenja, a praćenje lanca zaraze u nekim slučajevima postaje nemoguće", izjavila je.

Iz ove situacije moramo brzo izaći dodala je. Mjere o kojim smo se dogovorili su potrebne, razmjerne i predstavljaju odgovor na izazov.

"Hitno je potrebno da ponovo uspostavimo mogućnost praćenja lanca zaraze. Stoga je cilj mjera postići sistematično smanjenje kontakata među ljudima. Susreti među ljudima se moraju u velikoj mjeri smanjiti. Populističko umanjivanje opasnosti od koronavirusa je neodgovorno", poručila je i dodala kako se kontakti moraju smanjiti za 75 posto.

Merkel su tokom njenog govora u Bundestagu prekidali zastupnici ekstremno desnog AfD-a, pa je morao intervenisati predsjedavajući Wolfgang Schäuble. Na kraju je ipak dobila aplauz većine zastupnika.