Svijet
7

Merkel mjesečno zarađuje 17.000 eura, a Draghi 31.177

Anadolija
Angela Merkel
Angela Merkel
Briselski magazin "European Voice" donosi tekst o mjesećnim plaćama zvaničnika u administraciji Evropske unije (EU) napominjući kako su njihova primanja nerijetko znatno viša od poznatih zvaničnika međunarodnih organizacija i institucija, ali i državnih vlada najbogatijih zemalja svijeta.

Prema pisanju ovog magazina, mjesečna plaća poslanika u Evropskom parlamentu je 7.057 eura, dok evropski komesari i članovi Evropskog suda pravde imaju mjesečna primanja od 21.275 eura, odnosno godišnju plaću od 255.300 eura.

Najbolje plaćeni funkcioner Evropske unije je aktuelni predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi koji mjesečno zarađuje 31.177 eura, odnosno 374.124 eura na godišnjoj osnovi.

S druge strane, njemačka kancelarka i većina njemačkih ministara zarađuju mnogo manju plaću od funkcionera na najvišim pozicijama u institucijama EU-a.

Tako, naprimjer, godišnja zarada njemačke kancelarke Angele Merkel iznosi 204.192 eura i za 21 posto je niža od plate čelnika Evropske centralne banke.

Najbolje plaćeni italijanski državni funkcioner je predsjednik italijanskog Savjeta koji godišnje zarađuje 207.630 eura, što je ipak 19 posto manje od predsjednika Evropske centralne banke.

Godišnja plata britanskog premijera Davida Camerona iznosi 173.323 eura što je 34 posto manje od plate evropskog komesara.

Također, mnogi funkcioneri u uglednim međunarodnim institucijama zarađuju manje od zvaničnika u administraciji EU-a.

Tako godišnja plaća najbolje plaćenog visokog zvaničnika Ujedinjenih nacija (UN), generalnog sekretara Ban Ki-moona, za 7,5 posto je niža od plate evropskog komesara i za 27 posto manja od predsjednika ECB-a.