Svijet
48

Merkel: Još je rano govoriti o novoj vladi, vrijeme je za slavlje

Anadolija/Srna
Foto: AFP
Foto: AFP
"Ovo je odličan rezultat", poručila je njemačka kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel, nakon što su objavljeni preliminarni rezultati Općih izbora, održanih danas u Njemačkoj.

Merkel je sa oduševljenjem dočekana u sjedištu stranke u Berlinu. Ona se tom prilikom zahvalila glasačima, te uputila obećanje da će se i dalje ponašati odgovorno i oprezno. "Svi trebamo biti sretni. Ovo je odličan rezultat", bile su riječi njemačke kancelarke. Merkel je dodala da će iduće četiri godine za Njemačku biti četiri uspješne godine.

S druge strane, predsjednik Socijaldemokratske partije Sigmar Gabrijel uputio je čestitke stranki njemačke kancelarke. Gabriel je podsjetio i na to da je njegova stranka osvojila više glasova nego na prošlim izborima. "Ipak, to je manje nego smo očekivali", rekao je Gabriel, na konferenciji za novinare, koju je organizao zajedno sa predsjedničkim kandidatom Peerom Steinbruckom.

Nakon objavljenih rezultata, Merkel je ocijenila da je još prerano razmatrati planove o novoj vladi, ali i da je sada vrijeme za slavlje. Prema rezultatima anketa sa birališta, dosadašnji koalicioni partneri Angele Merkel, Slobodna demokratska partija /FDP/, nisu uspjeli da uđu u Bundestag, jer su osvojili 4,7 posto glasova i nisu prešli cenzus.