{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Angela Merkel izgubila u TV duelu sa protivnikom Steinbrueckom

F
2.9.2013. u 09:06
3
14
Angela Merkel izgubila u TV duelu sa protivnikom Steinbrueckom
3
Angela Merkel izgubila u TV duelu sa protivnikom Steinbrueckom
Foto: AFP
Njemačka kancelarka demokršćanka Angela Merkel tijesno je izgubila jedino predizborno sučeljavanje od svog izazivača socijaldemokrata Peera Steinbruecka, pokazale su ankete nakon sučeljavanja održanog u nedjelju navečer, tri sedmice uoči parlamentarnih izbora.
Prema reprezentativnom ispitivanju koje je odmah nakon završetka sučeljavanja provela javna TV stanica ARD, 49 posto ispitanih gledatelja mišljenja je da se kandidat SPD-a Steinbrueck pokazao boljim i uvjerljivijim kandidatom od svoje suparnice, kandidatkinje CDU-a Merkel koju boljom smatra 45 posto ispitanih.

U prvim reakcijama dio medija je također malu prednost dao Steinbruecku, dok neki mediji duel ocjenjuju neodlučenim. Tako je Spiegel Online svoj članak naslovio s "0:0".

Aktualna kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije Merkel je od samog početka TV sučeljavanja zaigrala na kartu gospodarske suverenosti i stabilnosti Njemačke u posljednjem izbornom razdoblju te je razloge za to pripisala svojoj demokršćansko-liberalnoj koaliciji.

"U najvećoj poslijeratnoj krizi kroz koju je Evropa prolazila proteklih godina Njemačka je ostala stabilna. Mi smo pokazali da smo sposobni voditi zemlju i to u teškim vremenima", rekla je Merkel.

SPD-ov kandidat Steinbrueck je prema očekivanju, pokušao težište rasprave usmjeriti prema temama koje se smatraju tipičnim socijaldemokratskim područjima poput socijalne pravednosti - prije svega uvođenja minimalne plaće te pravedniji porezni sustav.

Izazivač Steinbrueck je tako ukazivao na činjenicu da je stopa nezaposlenosti posljednjih godina u padu ali da je znatno proširen niskoplatežni sektor te da mnogi građani Njemačke ne mogu sastaviti kraj s krajem.

"Njemačka je godinama paralizirana i to moramo promijeniti", zaključio je Steinbrueck.

TV sučeljavanjem prevladavale su socijalne teme ali i teme poput budućnosti opskrbe energijom, skandal oko špijuniranja internetske komunikacije od američke Nacionalne sigurnosne agencije kao i aktualna situacija u Siriji pri čemu se oba kandidata protive vojnoj intervenciji.

U ispitivanjima javnog mijenja Merkel je u značajnom vodstvu ispred svog protivnika. Tako bi, da se kancelar direktno bira na izborima, Merkel biralo 54 a Steinbruecka 28 posto birača.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja javne TV stanice ARD Uniju CDU/CSU bi biralo 41 a SPD 26 posto birača. Vladajuća koalicija se prema posljednjim rezlultatima nalazi samo jedan posto ispred udruženih opozicionih stranaka SPD, Zeleni i Ljevice.

SPD je međutim odbacio koaliranje na saveznoj razini sa strankom Ljevice, strankom koja je nastala udruživanjem PDS-a, stranke reformiranih komunista iz bivše Njemačke te WASG-a, strankom koju su osnovali bivši članovi SPD-a nezadovoljni reformskom politikom bivšeg socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera.

Isto tako je i neizvjesno hoće li Liberalno demokratska stranka (FDP), koalicijski partner CDU/CSU-a, prijeći izborni prag od 5 posto.

Velika većina građana priželjkuje stvaranje tzv. "velike koalicije"
između dviju najvećih političkih stranaka u Njemačkoj, Unije CDU/CSU i SPD-a, kakva je već u dva navrata, između 1966. i 1969., te 2005. i 2009., vladala Njemačkom.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj se održavaju 22. septembra. Angela Merkel od pobjede na izborima 2005. obnaša funkciju njemačke kancelarke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: