Svijet
2

Historijska pobjeda Angele Merkel: Žena kojoj Nijemci vjeruju

Anadolija
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Pobjeda njemačke kancelarke Angele Merkel na općim izborima u nedjelju smatra se historijskim uspjehom.

U novijoj njemačkoj historiji, samo su dva konzervetivna lidera uspjela treći put pobijediti na izborima. Bili su to Konrad Adenauer, koji je bio na vlasti od 1949. do 1963, i Helmut Kohl, koji je proveo na čelu zemlje od 1982. do 1998.

Dok je kriza sa eurom uzdrmala jake političke lidere u većini evropskih zemalja uključujući Grčku, Italiju i Španiju, njemačka kancelarka Angela Merkel je konsolidirala svoju moć, i uspjela osigurati povećanje broja glasača za svoju stranku za skoro osam posto, sa 33,8 posto 2009. godine na 41,7 posto ove godine.

Već u prvim satima glasanja na nedjeljnim izborima, Kršćansko-demokratska unija Angele Merkel bila je uvjerena da će osvojiti apsolutnu većinu u federalnom parlamentu.

Za mnoge analitičare, nedavni ekonomski uspjeh njemačke vlade u zemlji bio je presudan za historijsku izbornu pobjedu Merkel. Bez obzira na dugotrajnu evropsku dužničku krizu, njemačka ekonomija je nastavila s rastom u protekle tri godine. Nezaposlesnost, koja iznosi oko 6,8 posto po odacima iz augusta, blizu je najnižoj u posljednje dvije dekade.

Istraživanje bazirano na intervjuima sa 105 hiljada glasača u izbornoj noći potvrdilo je da se većina Nijemaca osjeća ugodno uz ekonomsku politiku Angele Merkel, dok izražavaju strah u pogledu budućnosti.

Dok je politika Merkel prema euru i insistiranje na mjerama štednje u inostranstvu izazvala kontroverze, 60 posto Nijemaca je kazalo da podržavaju navedeno. Oko 73 posto ispitanika odgovorilo je da nisu bili direktno pogođeni krizom eura dosad. Ali je oko 50 posto njih dodalo da su zabrinuti za budućnost njihove ušteđevine.

Istovremeno, 58 posto Nijemaca podržava ekonomsku politiku vladajuće koalicije CDU/CSU, a 51 posto je izjavilo da CDU/CSU ima kompetentnu politiku zapošljavanja. Oko 40 posto Nijemaca koji su glasali za koaliciju CDU/CSU u nedjelju kazali su da su to učinili zbog podrške Angeli Merkel.

Rejting Angele Merkel je dugo vremena bio viši od podrške koju je uživala vladajuća koalicija CDU/CSU. Tako je 71 posto Nijemaca kazalo kako su zadovoljni politikom kancelarke.

No, uprkos visokom rejtingu Angele Merkel, najjača njemačka opoziciona stranka Socijaldemokratska partija (SPD) propustila je i ovu priliku da se dokaže kao jaka konkurencija.

Čak i prije izbora, ankete su govorile da većina njemačkih glasača preferira Merkel u odnosu na njenog protukandidata iz SPD-a Peera Steinbruecka.

Prema anketi Infratest dimapa, 58 posto Nijemaca izjavilo je da bi glasali za Merkel i kad bi se kancelar birao direktno. Samo 34 posto dalo je prednost Steinbruecku. Oko 84 posto birača je izjavilo kako vjeruje da Merkel predstavlja Njmačku u pozitivnom svjetlu na međunarodnoj areni. Oko 60 posto ispitanika je izjavilo kako vjeruje da Merkel daje prioritet nacionalnom interesu u odnosu na dnevnu politiku.