Svijet
0

Merkel: Grčkoj su potrebne strukturne reforme

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je poslije sastanka sa grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom da su Grčkoj potrebne strukturne reforme i čvrst budžet kao temelj za povratak u privredni rast.

"Želimo snažnu Grčku, koja ostvaruje privredni rast i u kojoj je smanjena nezaposlenost, naročito među mladima", rekla je Merkelova poslije razgovora u Berlinu.

Ona je dodala da nije na Njemačkoj da procjenjuje grčki prijedlog reformi, već da tu ulogu ima eurogrupa kao cjelina.

Merkelova je rekla da je na današnjem sastanku bilo riječi o "fondu za budućnost".

Njemačka kancelarka napomenula je da je njena zemlja svjesna teškoća u Grčkoj tokom Drugog svjetskog rata i nacističke okupacije, ali da je pitanje isplate ratne odštete zatvoreno sa političkog stanovišta.

Članice eurozone zatražile su ranije od Grčke da dostavi prijedlog reformi koje namjerava da provede, da bi dobila novu tranšu finansijske pomoći.

Tsipras je rekao da će Grčka ispuniti svoje obaveze, ali sa jednim važnim uslovom, a to je postojanje socijalne pravde.

Grčki premijer je dodao da je njegovoj zemlji potrebna mješovita politika, koja obuhvata provođenje velikih strukturnih reformi, ali i borbu protiv utaje poreza i korupcije.

Tsipras je dodao da on i Merkelova žele rješenje koje je dobro i za Grčku i za ostatak Evrope.

"Moramo izbjeći stvaranje novih podjela u Evropi", naglasio je premijer Grčke.

On je rekao da niko ne treba da očekuje poseban rezultat sa današnjeg sastanka u vezi sa razgovorima eurozone i Atine o dugovima Grčke i provođenjem reformi.

Tsipras je dodao da niko u Grčkoj ne namjerava da počne da plijeni njemačku imovinu i da zahtjevi za nadoknadom nisu "materijalni" te da ovo pitanje ne treba povezivati sa pregovorima o dugu Grčke.