SAD
0

Merkel doputovala u Washington

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u četvrtak poslijepodne u Washington, gdje će u petak s američkim predsjednikom Barackom Obamom razgovarati o svjetskoj financijskoj krizi, zajedničkom angažmanu u Afganistanu, stanju u Iranu, nuklearnoj prijetnji Sjeverne Koreje, borbi s klimatskim promjenama i drugim globalnim pitanjima.

Dvoje državnika održat će zajedničku konferenciju za novinare u Bijeloj kući u 15.30 sati (21.30 po srednjoevropskom vremenu).

  • Raspravljat ćemo o stanju u Iranu, pitanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje i naravno našim zajedničkim naporima prema stabilizaciji i sigurnosti u Afganistanu, kazala je Merkel novinarima u Berlinu uoči leta za SAD.

Prema najavama američkih i njemačkih medija jedno od najvažnijih pitanja o kojem će se u petak razgovarati u Bijeloj kući je Iran, gdje je Merkel zauzela odlučnije stajalište od Obame, izrazivši podršku prosvjednicima i pozivajući na ponovno prebrojavanja glasova sa spornih predsjedničkih izbora 12. juna.

U pitanju odgovora na ekonomsku krizu, postoji razilaženje između Washingtona i Barlina, uz njemačke kritike labave monetarne politike američke središnje banke FED-a i okrivljavanje SAD-a kao glavnog uzročnika krize. Američka administracija pak, zamjera Njemačkoj na nespremnosti da poduzme odlučnije protukrizne mjere, odnosno da izdvoji znatnija proračunska sredstva za poticanje ekonomije.

Nesuglasje postoji i oko odbijanja Njemačke da značajnije poveća svoj kontigent u misiji NATO-a u Afganistanu.

Na pitanju borbe s klimatskim promjenama ne očekuje se neka prekretnica, budući da je Obama izvršio zaokret od politike predsjednika Georgea W. Busha i pokazuje punu predanost toj borbi, ali do američkog preuzimanja konkretnih međunarodnih obaveza još je dug put, koji vodi preko Kongresa, ocjenjuju stručnjaci.

Američki mediji ističu da je Merkel imala bliske odnose s predsjednikom Georgeom W. Bushem, te kako se ne čini da je to slučaj i s Obamom.

Obama i Merkel su se ove godine već dvaput sastali, na aprilskom samitu NATO-a u Francuskoj i Njemačkoj, te tokom Obaminog posjeta logoru Buchenwald i Dresdenu, njemačkom gradu razorenom u savezničkom bombardiranju potkraj Drugog svjetskog rata.