Svijet
0

Merkel: Do kraja 2007. moguća konferencija o novom evropskom ugovoru

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u nedjelju u Berlinu mogućnost da bi se do kraja ove godine, za vrijeme portugalskog predsjedanja EU-om, mogla održati međuvladina konferencija na kojoj bi bio dogovoren novi evropski ugovor.

"Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo do lipnja, do kraja našeg predsjedništva, dogovorili redoslijed poteza, a taj bi dogovor, ako bude zadovoljavajući, mogao predstavljati polazište za sazivanje međuvladine konferencije za vrijeme portugalskog predsjedništva", rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon završetka svečanog summita u Berlinu, na kojem su čelnici dogovorili svečanu deklaraciju u povodu 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora.

Međuvladina konferencija EU-a, na kojoj su predstavljene sve države članice, saziva se prema potrebi kada se dogovaraju novi ugovori.

Ona je naglasila da je o tome bilo riječi tijekom radnog ručka, koji je organiziran nakon potpisivanja svečane deklaracije. Merkel je rekla da postoji zajednička volja čelnika EU-a jer je svima jasno da se problem u vezi s ustavnim procesom "ne može riješiti odgađanjem". Dodala je da Unija na današnjim rješenjima ne može efikasno funkcionirati.

Njemačka kancelarka je najavila da će i dalje koristiti metodu korištenu prilikom dogovaranja teksta Berlinske deklaracije, to jest povjerljive konzultacije s predstavnicima zemalja članica, daleko od očiju javnosti, kazavši da su i Rimski ugovori dogovoreni "iza zatvorenih vrata".

U deklaraciji, koju se čelnici usvojili u nedjelju, ne spominje se izravno europski ustav, nego "obnovljeni zajednički temelj" i to do 2009. godine.

"Danas, 50 godina nakon potpisivanja Rimskih ugovora, ujedinjeni smo u našem cilju da Europsku uniju do izbora za Europski parlament 2009. godine postavimo na obnovljeni zajednički temelj", kaže se u vrlo kratkoj deklaraciji.

Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering inzistirao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da Europska unija treba imati novi institucionalni okvir, ustav ili novi ugovor, koji će do izbora za Europski parlament u lipnju 2009. godine biti na snazi, a ne samo potpisan.