"Latentni antisemitizam"
63

Meloni o dešavanjima na Bliskom istoku: Plaši me nedostatak empatije prema izraelskim žrtvama

V. K.
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Italije Giorgia Meloni komentirala je političku situaciju u Evropi dvije sedmice uoči najvažnijih EU izbora te se osvrnula na niz vanjskopolitičkih problema.

Govoreći o Ukrajini, Meloni je komentirala izjavu Stoltenberga koji je izjavio da smatra kako bi Ukrajina trebala biti ovlaštena da koristi NATO oružje na ruskoj teritoriji.

"Ne znam zašto Stoltenberg tako nešto govori. Moramo biti veoma oprezni. Slažem se da NATO mora održati svoju postojanost, ne smije pokazivati znakove opuštanja. Ima mnogo upitnih izjava. Sjećam se i Macronovih. Savjetujem veći opreznost", navela je Meloni.

Jedna od tema o kojoj je govorila bila je i situacija u Gazi.

"Uvijek se moramo sjetiti ko je odgovoran za tu krizu, a to je Hamas. Plaši me nedostatak empatije prema izraelskim civilnim žrtvama što govori o latentnom antisemitizmu koji izlazi na površinu", rekla je Meloni.

Također, ističe kako svijet mora raditi na dvodržavnom rješenju.

"Moramo ojačati palestinsku nacionalnu vlast koja je ključna za izgradnju perspektive mira", mišljenja je premijerka Italije.

Osim toga, Meloni se dotakla i teme EU izbora i eventualnog koaliranja s ljevicom. Tom prilikom, naglasila je kako ne razmišlja o takvoj opciji.

"Moj cilj je da izgradim alternativnu većinu. Cilj je većina desnog centra i slanje ljevice u opoziciju u EU. Nisam voljna da pravim većinu s ljevicom, sve ostalo je jasno", zaključila je.